Lumitilanne 21.1.2022

Suurimmat lumikuormat nyt Lapissa

Paikoitellen lumikuorma ylittää Tunturi-Lapissa jo 150 kg/m2. Lounais-Lapissa lunta on hieman vähemmän ja Luoteis-Lapissa enemmän kuin tähän aikaan keskimäärin. Suurimmassa osassa Suomea lumen määrän odotetaan kasvavan seuraavan viikon aikana noin 10-20 kg/m2. 100 kg/m2 saattaa ylittyä myös Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Suomenselällä.

Viime päivien sateista huolimatta lumikuorma on suuressa osassa maata tavanomainen. Alkuviikon suojasäät sulattivat lumet lounaisimmasta Suomesta lähes kokonaan. Muualla Länsi-Suomessa lunta on enimmäkseen 20-60 kg/m2. Itä- ja Pohjois-Suomessa lumimäärä on hiljalleen kasvanut ja on nyt pääosin 60-100 kg/m2.

Suurissa halleissa piileviä rakennevirheitä on aiempina vuosina alkanut ilmetä, kun maaston lumikuorma on kasvanut 100 kg/m2:n tuntumaan. Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys alueilla joilla lunta on runsaasti. Jo puolen metrin lumikerros kannattaa poistaa isojen hallien katoilta. Lumenpoistossa on huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa lumikuormien takia, mutta katolta putoava lumi voi aiheuttaa vaaraa.

 

milloin lunta pitäisi pudottaa katolta, kuvituskuva

Milloin lunta pitää pudottaa katolta?

Katon lumikuorma voi vaurioittaa erityisesti isojen hallien rakenteita. Lumi pitää poistaa katolta ajoissa. Kiinteistönomistajan pitää myös varmistaa, ettei katolta putoa lunta tai jäätä ihmisten päälle. Asuintalon katolle ei pidä mennä itse.

Laajarunkoiset hallit

Laajarunkoiset hallit ovat lumikuorman riskikohteita. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun kattokuorma kasvaa lähelle sataa kiloa neliömetrillä. Jo puolen metrin lumikerros tulee poistaa katolta alan ammattilaisten avulla.

Kuplahallit

Kuplahallit eivät kestä kunnolla lumen painoa. Jo 20 senttimetrin lumikerros voi olla kuplahallille liikaa. Lunta voi sataa Suomessa lyhyessäkin ajassa 20–30 senttiä, joten kuplahallit soveltuvat huonosti maamme talvisiin oloihin.

Omakoti- ja kerrostalot

Asuintaloissa lumi ei yleensä aiheuta riskiä kattorakenteille, ne kestävät suurtakin lumikuormaa. Korkeilta katoilta putoavat jääpiikit ovat erityinen vaara. Katolle ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Tiesitkö tämän lumesta