Lumitilanne 30.3.2023

Lunta koko maassa, Lounais-Suomessa paikoin tavanomaista vähemmän

Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on pääosin 40–80 kg/m2 ja Keski-Suomessa sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa 80 – 120 kg/m2. Kainuussa lunta on 150 – 220 kg/m2, lumisimpana paikkana Hyrynsalmen Paljakka. Lapissa lumikuorma vaihtelee 100 – 180 kg/m2.

Kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo  30 cm  (50 – 60 kg/m2) lumikuormalla.

Syke ja Tukes varoittavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä (tiedote 21.1.2022)

Lumilinjahavainnot tehdään  kerran kuukaudessa ja lumen sulamisjaksolla kaksi kertaa kuukaudessa.

milloin lunta pitäisi pudottaa katolta, kuvituskuva

Milloin lunta pitää pudottaa katolta?

Katon lumikuorma voi vaurioittaa erityisesti isojen hallien rakenteita. Lumi pitää poistaa katolta ajoissa. Kiinteistönomistajan pitää myös varmistaa, ettei katolta putoa lunta tai jäätä ihmisten päälle. Asuintalon katolle ei pidä mennä itse.

Laajarunkoiset hallit

Laajarunkoiset hallit ovat lumikuorman riskikohteita. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun kattokuorma kasvaa lähelle sataa kiloa neliömetrillä. Jo puolen metrin lumikerros tulee poistaa katolta alan ammattilaisten avulla.

Kuplahallit

Kuplahallit eivät kestä kunnolla lumen painoa. Jo 20 senttimetrin lumikerros voi olla kuplahallille liikaa. Lunta voi sataa Suomessa lyhyessäkin ajassa 20–30 senttiä, joten kuplahallit soveltuvat huonosti maamme talvisiin oloihin.

Omakoti- ja kerrostalot

Asuintaloissa lumi ei yleensä aiheuta riskiä kattorakenteille, ne kestävät suurtakin lumikuormaa. Korkeilta katoilta putoavat jääpiikit ovat erityinen vaara. Katolle ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Tiesitkö tämän lumesta