Lumitilanne 1.12.2023

Lunta koko maassa

Etelä- ja Länsi-Suomessa lunta on pääosin 5–30 mm eli lumen painona  kg/m2. Keski-Suomessa sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa 30 – 45 kg/m2. Kainuussa lunta on 50 – 70 kg/m2, lumisimpana paikkana Hyrynsalmen Paljakka. Lapissa lumikuorma vaihtelee Kilpisjärven ja Inarin alueen 20  kg/m2  Pallaksen alueen 100 kg/m2.

milloin lunta pitäisi pudottaa katolta, kuvituskuva

Milloin lunta pitää pudottaa katolta?

Katon lumikuorma voi vaurioittaa erityisesti isojen hallien rakenteita. Lumi pitää poistaa katolta ajoissa. Kiinteistönomistajan pitää myös varmistaa, ettei katolta putoa lunta tai jäätä ihmisten päälle. Asuintalon katolle ei pidä mennä itse.

Laajarunkoiset hallit

Laajarunkoiset hallit ovat lumikuorman riskikohteita. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun kattokuorma kasvaa lähelle sataa kiloa neliömetrillä. Jo puolen metrin lumikerros tulee poistaa katolta alan ammattilaisten avulla.

Kuplahallit

Kuplahallit eivät kestä kunnolla lumen painoa. Jo 20 senttimetrin lumikerros voi olla kuplahallille liikaa. Lunta voi sataa Suomessa lyhyessäkin ajassa 20–30 senttiä, joten kuplahallit soveltuvat huonosti maamme talvisiin oloihin.

Omakoti- ja kerrostalot

Asuintaloissa lumi ei yleensä aiheuta riskiä kattorakenteille, ne kestävät suurtakin lumikuormaa. Korkeilta katoilta putoavat jääpiikit ovat erityinen vaara. Katolle ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Tiesitkö tämän lumesta