Lumitilanne 16.1.2023

Etelärannikolla edelleen lunta tavanomaista enemmän

Etelä-Suomen rannikkoalueella  Tammisaaren, Lohjan, Riihimäen, Porvoon ja Haminan välisellä  rantakaistaleella on vesisateista huolimatta edelleen lunta maksimissaan jopa 60 kg/m2, mikä on ajankohdan keskiarvoon verrattuna n. 20 kg/m2  enemmän. Muualla maassa lumen vesiarvo vaihtelee 20 – 80 kg/m2.  Lapissa on ajankohtaan nähden tavallista vähemmän lunta, n. 40-60 kg/m2, Inarinjärven ympäristössä lunta on 60 – 100 kg/m2.

Kuplahallit ovat riskialttiita vahingoille ja romahdukselle jo  30 cm  (50 – 60 kg/m2) lumikuormalla.

SYKE ja Tukes varoittavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä (tiedote 21.1.2022)

Lumilinjahavainnot tehdään  kerran kuukaudessa ja lumen sulamisjaksolla kaksi kertaa kuukaudessa.

milloin lunta pitäisi pudottaa katolta, kuvituskuva

Milloin lunta pitää pudottaa katolta?

Katon lumikuorma voi vaurioittaa erityisesti isojen hallien rakenteita. Lumi pitää poistaa katolta ajoissa. Kiinteistönomistajan pitää myös varmistaa, ettei katolta putoa lunta tai jäätä ihmisten päälle. Asuintalon katolle ei pidä mennä itse.

Laajarunkoiset hallit

Laajarunkoiset hallit ovat lumikuorman riskikohteita. Hallien piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun kattokuorma kasvaa lähelle sataa kiloa neliömetrillä. Jo puolen metrin lumikerros tulee poistaa katolta alan ammattilaisten avulla.

Kuplahallit

Kuplahallit eivät kestä kunnolla lumen painoa. Jo 20 senttimetrin lumikerros voi olla kuplahallille liikaa. Lunta voi sataa Suomessa lyhyessäkin ajassa 20–30 senttiä, joten kuplahallit soveltuvat huonosti maamme talvisiin oloihin.

Omakoti- ja kerrostalot

Asuintaloissa lumi ei yleensä aiheuta riskiä kattorakenteille, ne kestävät suurtakin lumikuormaa. Korkeilta katoilta putoavat jääpiikit ovat erityinen vaara. Katolle ei pidä mennä ilman kunnollisia turvavarusteita, jotta ei vaaranna omaa eikä sivullisten turvallisuutta.

Tiesitkö tämän lumesta