Julkaistu: 24.1.2022

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Lumi ja routa vaikuttavat pohjavesivaroihin

Maahan imeytyvä sadevesi täydentää pohjavesivarastoja. Miten pohjavesien käy talvella, kun sade tulee lumena ja maa on jäässä?

Pohjaveden korkeus vaihtelee säännöllisesti vuodenajan mukaan. Talven mittaan pohjaveden pinta laskee. Lasku on erityisen voimakasta Lapissa, mutta näkyy myös Etelä-Suomessa. Keväällä pohjaveden pinta kääntyy taas nousuun.

Pohjaveden talvinen pinnanlasku johtuu lumesta ja roudasta. Runsaskaan sadanta ei täydennä pohjavesivarastoja, jos sade tulee lumena ja lumi jää maastoon. Lisäksi routa estää mahdollisia sadevesiä ja sulamisvesiä imeytymästä maahan.

Pohjaveden pinta lähtee kunnolla nousuun vasta, kun routa on sulanut. Lapissa tämä tapahtuu yleensä toukokuussa, Lounais-Suomessa usein jo maaliskuussa. Pohjaveden pinta nousee keväällä nopeasti, koska lumen sulamisesta syntyy paljon vettä.

Ilmastonmuutos vaikuttaa pohjavesiin. Kun talvet lämpenevät, suurempi osa talvisateista tulee vetenä. Routaa ei ehkä muodostu lainkaan tai se sulaa aikaisemmin keväällä. Tämä merkitsee, että pohjaveden pinta pysyy melko korkealla läpi talven. Näin on jo käynyt Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Kuva: Pixabay

Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin