Julkaistu: 3.2.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Miten lumi hupenee keväällä?

Lumi sulaa männyn neulasista.

Kevään tullen lumipeite voi huveta nopeasti. Haihtuuko lumi ilmaan vai sulattaako vesisade sen? Onko uusi lumi vanhan lumen surma?

Lumipeite voi oheta keväällä vauhdikkaasti. Lumen katoamisesta onkin syntynyt monenlaisia käsityksiä. Todellisuus on melko yksinkertainen.

Vaikka sää olisi lämmin ja pyykki kuivaisi narulla nopeasti, lumi ei silti haihdu ilmaan – ainakaan isossa mitassa. Suoraan lumesta katoaa kevään mittaan haihtumalla vain muutama prosentti.

Eniten lunta haihtuu aurinkoisella säällä, kun ilman lämpötila on joitakin asteita nollan ylä- tai alapuolella. Jos lämpötila nousee yli +5 asteen tai ilma on kosteaa, ilman vesihöyrynpaine kasvaa usein niin suureksi, että vesihöyry tiivistyykin lumen pintaan.

Vesisade ei vie lunta mennessään, vaan lähinnä kyllästää lumen vedellä. Uusi lumi ei liioin hävitä vanhaa lunta, vaikka vanhan kansan viisaus näin väittääkin. Keväinen lumituisku pikemminkin hidastaa lumen sulamista, koska se peittää hangen uudella puhtaalla ja heijastavalla lumikerroksella.

Lumi häviääkin keväällä enimmäkseen aivan perinteisesti: kun ilma lämpenee, lumi sulaa vedeksi. Osa sulamisvedestä imeytyy maahan, osa valuu ojiin ja virtaa vesistöihin. Osa haihtuu pälvistä – lumipeitteeseen avautuneista lumettomista laikuista.

Kuva: © Riitta Weijola, Vastavalo