Ajankohtaisia katsauksia vesitilanteesta
Valitse tilannekatsaus
Vesitilanne 10.12-13.12.2024
Lähipäivien sään ennustetaan jatkuvan vähäsateisena, mikä pitää jokien ja järvien vedenpinnat pääosin laskussa. Länsirannikolla tiistain lämmin sää sulattaa vähäisiä lumia ja pitää jokien vedenpintoja korkealla vielä lähipäivien aikana. Sään ennustetaan kuitenkin viilenevän, joten vedenpinnat kääntyvät taas loppuviikolla laskuun. Etelä- ja lounaisrannikolla loppuviikolle ennustetut sateet voivat tulla vetenä ja kääntää jokien vedenpintoja uudelleen nousuun. Vedenpintojen ei kuitenkaan ennusteta nousevan tulvalukemiin.
Satakunnassa järvien ja jokien vedenpinnat ovat paikoin edelleen korkealla. Poosjärven ja Pohjajoen vedenpinnat ovat nousseet lähes viime kevään tulvahuipun tasolle, mutta ovat nyt kääntymässä laskuun. Kokemäenjoen vesistön suurten säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet on saatu laskettua pitämällä Kokemäenjoen juoksutukset suurina marraskuun lopun tulvan jälkeen. Järviin on nyt saatu tilaa mahdollisten talvitulvien hallintaa varten ja Kokemäenjoen juoksutuksia pienennetään vähitellen.
Pohjois-Karjalassa ja Kaakkois-Suomessa järvien vedenpinnat ovat edelleen tavallista alempana vähäsateisen ja lämpimän kesän ja syksyn johdosta, kun taas Etelä- ja Länsi-Suomessa järvienkin pinnat ovat nousseet monin paikoin keskimääräistä korkeammalle vesisateiden ja lumien sulamisen vuoksi.
Merivesitilanne 10.12.2024
Päivitetty:10.12.2024
Rankkasadetilanne 10.12.2024
Päivitetty:10.12.2024
Pikaopas: toimintaohjeita tulviin
Jos tulva uhkaa välittömästi ihmisiä tai rakennuksia, soita hätänumeroon 112.
- Selvitä etukäteen, miten tulva on alueella ennen käyttäytynyt tai miten sen oletetaan tulvatilanteessa leviävän. Apuna voit käyttää tulvakarttoja.
- Hanki elintarvikkeita, juomavettä, ensiaputarvikkeita, pattereilla toimiva radio, taskulamppu, varaparistoja, kumisaappaat ja vedenpitäviä säkkejä. Lataa matkapuhelimet.
- Hanki hiekkaa, säkkejä ja muovia penkereeseen tai talon alaseinän peittämiseksi muovilla.
- Hanki pumppu tai varaa mahdollisuus sellaisen käyttämiseen, jotta voit tarvittaessa pumpata vettä suojapenkereen sisäpuolelta tai talosi kellarista. Perehdy pumpun käyttöön.
- Suunnittele mihin voisit rakentaa talosi suojaksi tilapäisen penkereen esim. hiekkasäkeistä.
- Selvitä mahdollisuus salaojien ja rumpuaukkojen tukkimiseksi ettei tulvavesi pääse esim. tiepenkereen ali tontille.
- Jos on vaarana kellarin tulviminen, varmista että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa ja varaa lisäksi muovia laitettavaksi kellarin lattian ritiläkaivon päälle ja sen päälle paino.
- Selvitä vaarassa olevat sähkölaitteet ja niiden suojaamismahdollisuudet (esim. öljypoltin).
- Siirrä suojaan arvokas omaisuutesi ja haitalliset aineet. Varaa autolle turvallinen paikka.
- Sido veneet ym. helposti tulvan mukana lähtevä materiaali kiinni.
- Varmista reitti mitä pitkin voit poistua tulva-alueelta ja varaa tarvittaessa vene.
- Tarkista vakuutuksesi vakuutusehdot tulvavahinkojen varalta.
- Seuraa viranomaisten tiedotuksia, viestintää ja ohjeita ja toimi niiden mukaan.
- Pysy poissa tulvavedestä. Tulvavesi voi olla saastunutta. Pese kädet tarvittaessa.
- Varo virtaavaa tulvavettä – jo 15 cm syvä virtaava vesi voi kaataa ihmisen.
- Aja varovasti. Tulvavesi voi katkaista tieyhteydet, täyttää alikulkusillat, ja aiheuttaa tierakenteiden tai siltojen huuhtoutumisen virtaavan veden mukana.
- Älä koskaan aja autoa tulvivalle tielle. Jo 45–60 cm syvyinen vesi voi saada auton kellumaan ja kulkeutumaan syvempään veteen aiheuttaen hukkumisriskin matkustajille. Jos auto sammuu, jätä auto ja hakeudu korkeampaan maastoon.
- Tuki viemärit, rummut ja salaojat, rakenna tilapäinen suojapenger talosi ympärille tai ympäröi talon alaosa muovilla ja pidä suojapenkereen sisäpuoli pumpulla kuivana.
- Mikäli tulva nousee uhkaavan lähelle, katkaise sähkö pääkytkimestä, ota vaarassa olevat sähkölaitteet pois toiminnasta tai suojaa ne. Älä koske kastuneisiin sähkölaitteisiin.
- Sulje kaikki kaasuventtiilit ja öljylämmityksen venttiilit.
- Älä käytä hissiä. Kulkeminen hissillä tulvivaan kellarikerrokseen voi olla hengenvaarallista.
- Mahdollisuuksien mukaan ota kuvia tulvasta ja vahingoista – nopeutat vakuutuskorvauspäätöstä.
- Jos et pääse omin avuin turvaan, soita hätänumeroon 112, kerro sijaintisi ja pyydä apua.
- Varmista, että alueella asuminen on turvallista.
- Varmista, että alueen rummut, hulevesiverkostot ja muutkin tulvatorjuntatyössä mahdollisesti käytöstä poistetut laitteet on palautettu normaaliin toimintakuntoon.
- Varmista erityisesti sähkölaitteiden toimivuus.
- Heitä pois elintarvikkeet, jotka ovat joutuneet kosketuksiin tulvaveden kanssa. Tulvavesi voi sisältää jätevettä.
- Kartoita vahingot ja ota mahdollisimman pian yhteyttä vakuutusyhtiöösi saadaksesi toimintaohjeita mm. korvausasioissa.
Ajankohtaista vesitilanteesta
Tulviin varautumisen teemasivu
Tarkempia ohjeita ja tarkistuslistoja siihen, kuinka tulee toimia ennen tulvaa, tulvan aikana ja tulvatilanteen jälkeen.
Tulvariskien hallinta
Alueellista tietoa tulvista, tulvariskeistä ja tulvariskien hallinnasta.
Ennusteita, varoituksia ja varautumista
Tulvakeskus on Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen palvelu, joka perustuu tiiviiseen yhteistyöhön ELY-keskusten ja pelastuslaitosten kanssa. Tulvakeskus ennustaa ja varoittaa tulvista sekä ylläpitää niihin liittyvää jatkuvaa tilannekuvaa. Tulvakeskus tarjoaa palveluita alueellisille viranomaisille sekä tulva-alueiden asukkaille ja toiminnanharjoittajille.
Tutustu tarkemmin Tulvakeskukseen.