Vesijalanjälkilaskuri
Tervetuloa arvioimaan omaa vesijalanjälkeäsi!
Kysymme tietoja, jotka koskevat sekä sinua henkilökohtaisesti että kotitalouttasi. Laskurin täytettyäsi pääset vertaamaan omaa vedenkulutustasi muiden suomalaisten jättämään keskimääräiseen vesijalanjälkeen. Saat myös hyviä vinkkejä, kuinka vähentää omaa kulutusta.
Pohjatiedot
Kotitalouden koko
henkeä.
Huom! Kysyttäessä kotitalouden käyttölukuja, anna vastaukseksi kaikkien asukkaiden yhteenlaskettu käyttömäärä. Jaamme käyttömäärät automaattisesti antamasi henkilömäärän mukaan.
Joidenkin kysymysten perässä on infopainike. Sitä klikkaamalla saat käyttökohteeseen liittyvää lisätietoa siitä, mitä kyseiseen kulutusmäärään lasketaan mukaan.
Kotitalouden vedenkäyttö 1/5:
Peseytyminen
kertaa viikossa.
Kotitalouden vedenkäyttö 2/5:
Ruuanlaitto
kertaa viikossa.
Kotitalouden vedenkäyttö 3/5:
Astioiden tiskaus
koneellista viikossa.
kertaa viikossa.
Kotitalouden vedenkäyttö 4/5:
Pyykinpesu
koneellista viikossa.
Kotitalouden vedenkäyttö 5/5:
Muu vedenkäyttö
litraa viikossa.
Lisää uusi vedenkäyttökohde
Puolivälissä ollaan!
Vastaustesi perusteella olemme arvioineet henkilökohtaiseksi vedenkäytöksesi noin
Vedenkäyttö kotona on kuitenkin vain hyvin pieni osa henkilökohtaista vesijalanjälkeäsi. Ylläoleva lukemakin muuttuu, jos siihen lasketaan mukaan toisten kotitaloudessasi asuvien vaikutus. Vastaamalla seuraaviin kysymyksiin saat vesijalanjäljestäsi tarkemman käsityksen, sekä saat selville paljonko vettä kuluu mm. hankkimiisi elintarvikkeisiin, tekemiisi ostoksiin ja käyttämääsi sähköön. Tällainen vedenkäyttö tunnetaan piilo- eli virtuaalivetenä.
Kuinkahan koko vesijalanjälkesi sijoittuu suhteessa muiden suomalaisten vedenkulutukseen? Jatka niin saat senkin selville.
Piilovedenkäyttö 1/6:
Elintarvikkeet
euroa viikossa.
Voit merkitä kulutuksen joko euroina tai painona
Piilovedenkäyttö 2/6:
Pukeutuminen
euroa kuukaudessa.
euroa kuukaudessa.
Piilovedenkäyttö 3/6:
Kodin tavarat
Piilovedenkäyttö 4/6:
Liikkuminen
kilometriä viikossa.
euroa kuukaudessa.
Piilovedenkäyttö 5/6:
Kulttuuri ja vapaa-aika
Piilovedenkäyttö 6/6:
Asuminen
Vastaa joko euroina tai kilowattitunteina
m2.
Kerro lopuksi vähän taustatietoja itsestäsi
Käytämme antamiasi tietoja vain vedenkäytön tilastointiin, eikä niitä yhdistetä millään lailla sinuun henkilönä.
Maalissa ollaan!
Olemme nyt arvioineet sekä suoran vedenkäyttösi kotona että piilovedenkäyttösi.
Laskurin taustatiedot
Suomen ympäristökeskuksen kehittämällä laskurilla voit laske oman vesijalanjälkesi. Laskurin avulla voit tarkastella sitä, mistä vedenkäyttösi muodostuu ja arvioida, mikä osa siitä on suoraa vedenkäyttöä ja mikä sisältyy ostamiisi tuotteisiin ja palveluihin. Suora vedenkäyttö on kotona tapahtuvaa vedenkäyttöä. Se muodostuu ruoanlaitosta, juomavedestä, astioiden ja pyykin pesusta, peseytymisestä ja muusta hygienian hoitamisesta sekä vesivessan käytöstä. Lisäksi siihen sisältyy muu kodin vedenkäyttö, kuten siivoamisessa, lemmikkien tai puutarhan hoidossa sekä kulkuneuvojen pesemisessä käytetty vesi. Kodin eri toiminnoissa kerralla kuluva vesimäärä perustuu olemassa oleviin vedenkäyttötutkimuksiin.
Piiloveden laskenta puolestaan perustuu ENVIMAT-malliin. ENVIMAT on niin sanottu ympäristölaajennettu panos-tuotosmalli, joka kuvaa luonnonvarojen käytön, päästöjen, kulutuksen ja tuotannon välisiä suhteita. Malli sisältää tiedon siitä, kuinka paljon raaka-aineita, välituotteita, energiaa, kuljetuksia, palveluiden käyttöä jne. on tarvittu lopputuotteiden valmistamiseen. Mallinnuksen tuloksena saadaan tuotteiden vesijalanjäljet eli tiedot siitä, kuinka paljon tuotteiden valmistamiseen on käytetty vettä eri lähteistä tuotteen koko elinkaaren aikana.
Vesijalanjälkilaskurissa on käytetty yksityiskohtaisia ja tarkkoja tietoja veden käytöstä Suomessa eri tuotannonaloilla, kuten maataloudessa, kalataloudessa, kaivannaisteollisuudessa ja valmistavassa teollisuudessa ja palvelualoilla. Valmistava teollisuus sisältää kaikki tuoteteollisuuden alat mukaan lukien laitteita valmistava teollisuus. Tuontituotteista ei pystytä vielä tekemään näin tarkkoja laskelmia. Niiden osalta tukeudutaan kansainvälisiin tietoaineistoihin.