Veden lämpötila 22.7.2021

Pintavesien lämpötila laskenut ajankohdan keskiarvon tuntumaan tai sen alapuolelle

Viileän, paikoin koleankin viikon kuluessa pintavesien lämpötila on laskenut edellisviikon ennätyslukemista lähelle ajankohdan keskimääräistä arvoa tai sen alapuolelle eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Lammin Pääjärvellä pintaveden lämpötila oli laskenut viikon aikana seitsemällä asteella 20 asteeseen. Tämänaamuinen lämpötila on lähellä ajankohdan keskimääräistä lämpötilaa. Pielisellä (14 astetta) ja Näsijärvellä (15 astetta) pintaveden lämpötila on laskenut viitisen astetta ajankohdan keskimääräistä lukemaa viileämmäksi. Ajankohdan keskimääräiseen lukemaan verrattuna lämpimintä oli Saimaan Lauritsalassa (22 astetta), jossa pintaveden lämpötila oli lähes 2,5 astetta keskimääräistä korkeampi.

Torstaina 22.7. Etelä-Suomen havaintoasemilla järvien pintalämpötila vaihteli 19 ja 22 asteen välillä, ja pintavedet olivat ajankohdan keskimääräistä arvoa 1-2 astetta lämpimämpiä tai viileämpiä. Keskisessä Suomessa järvien pintalämpötila vaihteli 14 ja 20 asteen välillä ja pintavedet olivat ajankohdan keskimääräisissä lukemissa tai 2-3 astetta sitä viileämpiä. Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa vesistöjen pintalämpötila vaihteli 15 ja 18 asteen välillä, ja lämpötilat olivat 2-3 astetta ajankohdan keskiarvoa alempia tai hieman sitä korkeampia. Lapissa pintavesien lämpötila vaihteli 10 ja 16 asteen välillä, ja vesistöjen lämpötilat olivat lähellä ajankohdan keskimääräistä lukemaa tai 1-3 astetta sitä alempia. Jaakonpäivänä (25.7.) pysyvää pintavesien viilenemistä ei ole tämänhetkisten vesistöennusteiden mukaan havaittavissa, vaan pintavedet voivat pienen notkahduksen jälkeen vielä lämmetä elokuun alkuun saakka.

 

Nuori iloinen poika ui järvessä.

Miten vesien pintalämpötilaa mitataan?

Pintaveden lämpötila vaihtelee suuresti vuodenajan ja säätilan mukaan. Pintaveden lämpötilaa mitataan järvissä, joissa ja merellä sulan veden aikana. Mittauksia tehdään päivittäin, ja tulokset ovat saatavilla nopeasti.

Järvet ja joet

Järvien ja jokien pintaveden lämpötilaa mitataan 34 asemalla. Kaikkiaan tietoja pintaveden lämpötilasta on 80 kohteesta. Mittaus tehdään kelluvalla automaattisella mittauslaitteella. Laite on rannan tuntumassa 20 senttimetrin syvyydessä. Mittaustulokset ovat nähtävissä lähes ajantasaisesti. Vertailun virallisena perusteena pidetään aamulla kahdeksalta mitattua lukemaa.

Merialueet

Merellä veden pintalämpötilaa mitataan poijuilla. Poijut mittaavat lämpötilaa muutaman kymmenen senttimetrin syvyydestä. Merialueilta veden lämpötilasta saadaan tietoja myös vedenkorkeuden mittausasemilta. Ne ovat paikallaan ympäri vuoden. Niiden antamia tuloksia ei kuitenkaan voida verrata poijujen lukemiin, koska ne mittaavat veden lämpötilaa 2–3 metrin syvyydestä.

Tiesitkö tämän veden lämpötilasta