Pohjavesitilanne 4.1.2021

Pohjaveden pinnat edelleen korkealla

Pohjaveden pinnat ovat edelleen korkealla suuressa osassa maata ja ylittävät paikoitellen 30 vuoden vertailujakson (1981-2010) ajankohdan maksimiarvot. Maan etelä- ja lounaisosissa pinnat ovat 10–80 cm ajankohdan keskiarvoja ylempänä. Pohjavedet ovat korkealla myös Joensuun tasolta Etelä-Lappiin saakka pinnankorkeuksien vaihdellessa pääosin 15–60 cm keskiarvojen yläpuolella. Kainuussa ja Ylä-Savossa pinnat ovat paikoitellen jopa 60–100 cm keskimääräistä korkeammalla.

Vaasan ja Raahen välisellä rannikkoalueella sekä Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalan eteläosassa pohjaveden pinnat ovat ajankohdan keskiarvojen tuntumassa. Seinäjoen ja Jyväskylän väliin jäävällä alueella pinnat ovat kesän jäljiltä vielä 10–25 cm ajankohdan keskiarvojen alapuolella. Keski- ja Pohjois-Lapin itäosissa pinnat ovat lähellä keskiarvoja tai hieman niiden alapuolella, kun taas länsiosissa pinnat ovat keskiarvojen yläpuolella.

Maan pohjoisosassa pohjaveden pinnat ovat talvelle tyypilliseen tapaan laskussa roudan estäessä veden imeytymisen maaperään. Talven pysyvän routakerroksen muodostuessa pohjaveden pintojen nousu pysähtyy ja kääntyy laskuun myös maan etelä- ja keskiosissa.

Tämän tiedon on tuottanut
Tiedon tuottajan logot mobiilikoossa Tiedon tuottajan logot