Vesitilanne 11.5.2021.

Lämpenevä sää kääntää Pohjois-Suomen joet nousuun

Voimakkaasti lämpenevä sää kääntää tiistaista alkaen jokien virtaamat ja vedenpinnat nousuun Pohjois-Suomessa alueilla joilla on vielä lunta.

Simo- ja Kuivajoella sekä Iijoella odotetaan varsinaisia kevään tulvahuippuja toukokuun puolivälin tienoille, ja niistä odotetaan keskimääräisen suuruisia. Iijoen alueella Pudasjärvellä tulvavesi saattaa kastella mökkejä, ja Jongunjärvellä vesi katkaisee ennusteiden mukaan paikallisteitä toukokuun puolivälissä. Lapin jokien tulvien ennustetaan ajoittuvan vasta aikaisintaan toukokuun puoliväliin. Tornionjoen tulvahuippu olisi tämän hetken ennusteiden mukaan keskimääräisenä tai vähän sitä suurempana vasta kesäkuun alussa.

Järvi-Suomen suurien järvien vedenpinnat ovat tyypillisiä kevätkorkeuksia ylempänä. Päijänteen vedenpinta nousee ennusteen mukaan kesäkuun alkuun mennessä tulvarajana pidetyn tason NN+78,80 m lähelle. Myös muut suuret järvet, kuten Saimaa ja Pielinen, ovat nousemassa selvästi keskimääräistä korkeammalle. Koillismaalla Kitkajärven ennustetaan nousevan selvästi normaalia alkukesän tasoa korkeammalle, lähelle viime kesän tasoa.

Tämän tiedon on tuottanut
Tiedon tuottajan logot mobiilikoossa Tiedon tuottajan logot