Julkaistu: 3.2.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Paljonko lumi painaa?

Valtava lumimäärä on tippunut ulkorakennuksen katolta.

Jokainen lunta lapioinut tietää, että märkä lumi painaa enemmän kuin höttöinen pakkaslumi. Lisääntyykö lumen paino suojasäällä? Pitääkö katon lumikuormasta huolestua sään lauhtuessa?

Suojasää tiivistää lunta. Lumi muuttuu märemmäksi, ja hanki painuu kasaan. Yhdelle kattoneliömetrille ei silti tule lisää painoa sään lauhtuessa. Lumi ei esimerkiksi sanottavasti ime ilman kosteutta itseensä.

Tilanne muuttuu, jos suojasää tuo mukanaan vesisateen. Paksu hanki pidättää itseensä jopa kymmenien millimetrien sademäärän, ennen kuin vesi alkaa virrata lumipeitteen läpi. Jos katolla on 60 senttiä lunta, vesisade voi kasvattaa kattokuormaa 30 kilon verran neliömetrillä.

Omakotitalon omistajan ei silti tarvitse olla huolissaan. Katot on mitoitettu niin, että ne kestävät paksunkin hangen, olipa lumi kuinka märkää hyvänsä. Laajarunkoiset teollisuushallit ja katetut urheiluareenat voivat sen sijaan olla vaarassa.

Omakotiasujalle on tärkeintä huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta. On varmistettava, ettei katolta putoava lumi ole vaaraksi. Lumi ja jää painavat paljon, ja ne putoavat todella nopeasti. Katolle ei liioin pidä lähteä omin päin pudottamaan lunta.

Kuva: © Heikki Ketola, Vastavalo