Alueellinen vesitilanne

Lappi 23.5.

Kevättulva nousi poikkeuksellisiin korkeuksiin Länsi-Lapin alueella viime viikon lämpimään sään ja sitä seuranneiden sateiden myötä.

Suurin tulva on Tornionjoella, missä harvinaisen suuri, suunnilleen kerran 50:ssä vuodessa toistuva tulvahuippu ajoittui viikonlopulle ja maanantaille. Tornion kaupungin kohdalla tulvahuippu saavutettiin maanantaiaamuna, jolloin vedenpinta nousi korkeimmilleen puoleen vuosisataan. Pinta jäi selvästi tulvapenkereiden reunojen alapuolelle. Pinta lähti laskuun maanantai-iltapäivällä. Tiistaille ja keskiviikolle ennustetut sateet eivät enää nosta vedenpintoja, mutta saattavat hieman hidastaa niiden laskua.

Pohjoisempana Tornionjoella vedenpinta on jo laskussa, mutta vesi on silti edelleen korkealla. Tulva aiheutti useita vahinkoja ja liikennehäiriöitä Tornionjoen varrella Ylitorniossa ja Pellossa. Mm. Pellossa vesi nousi korkeimmilleen 55 vuoteen. Tie 21 Ylitornion kohdalta on edelleen suljettu tulvaveden vuoksi ja liikenne ohjattu kiertoreitille. Myös muita teitä on alueella suljettu ja joitain rakennuksia on kastunut.

Myös Ounasjoella koettiin keskimääräistä suurempi tulvahuippu viikonloppuna. Kittilän alueella vesi nousi vahinkorajan yli perjantaina, minkä vuoksi useita maanteitä jouduttiin sulkemaan liikenteeltä. Jokien vedenpinnat jatkavat laskuaan, mutta edelleen paikoin haitallisen korkealla.

Simojoki, Tenojoki ja Ivalonjoki ohittivat kevään tulvahuipun viime viikolla ja ovat laskussa.

Alueen suurimmista järvistä Kemijärven ja Porttipahdan pinnat ovat keskimääräisen toukokuun loppupuolen tason tuntumassa ja niiden nousu on hidastumassa tulovirtaaman pienennyttyä selvästi tulvahuipusta. Kemijärven pinnan on jo lähellä säännöstelyn ylärajaa. Lokan ja Inarijärven pinnat ovat myös ajankohtaan nähden tavanomaisella korkeudella ja edelleen nousussa.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE