Alueellinen vesitilanne

Kainuu ja Oulu-Koillismaa (7.5.)

Ensi viikon lämmin sääjakso kiihdyttää lumen sulantaa Oulujoen vesistössä ja järvien tulovirtaamat kasvavat nopeasti ja saavuttavat monin paikoin kevään tulvahuippunsa viikon lopulla tai seuraavan viikon alussa. Sotkamon reitillä tulvahuipuista ennustetaan keskimääräisiä pitkän sulamisjakson vuoksi. Hyrynsalmen reitillä on enemmän lumia jäljellä, joten nopea sulaminen voi nostaa luonnontilaisia järviä keskimääräisiä kevättasoja korkeammalle.

Säännösteltyjä järviä täytetään kevään sulamisvesillä ja niiden pinnat nousevat nopeasti. Oulujärven juoksutukset Oulujokeen ovat keskimääräistä suurempia koko kevään ajan.

Myös Kuusamon seudulla Kitkajärven ja Muojärven pinnat nousevat nopeasti lämpimien säiden vuoksi, mutta niiden kevättulvahuiput ajoittuvat kuitenkin vasta kesäkuun alkuun. Oulankajoen keväthuippu ajoittuu ennusteessa toukokuun puolivälin tienoille. Lumen vesiarvo alueella on keskitasoa, mutta pohjavesivarastoissa on sateisen syksyn jäljiltä runsaasti vettä, joten järvet nousevat keskimääräisiä kevättulvatasojaan korkeammalle.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE