Alueellinen vesitilanne

Kainuu ja Oulu-Koillismaa (1.7.)

Jokien virtaamat ovat pieniä Oulujoen vesistössä pitkään vähäsateisena ja lämpimänä jatkuneen sään vuoksi. Alkuviikon runsaat sateet imeytyivät kuivaan maaperään, mutta heinäkuun alkupuoli näyttää ennusteessa runsassateiselta, joten valunnat kasvavat lähiviikkoina. Luonnontilaisten järvien vedenpintojen lasku hidastuu sateiden vuoski. Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet nousevat heinäkuussa.

Säännösteltyjen järvien pinnat ovat ajankohtaan nähden keskimääräistä alempana ennustettua pienemmiksi jääneiden kevättulovirtaamien ja vähäsateisen kesäkuun vuoksi. Oulujärven vedenkorkeus saavutti virkistyskauden tavoitetasonsa kesäkuun lopulla. Säännösteltyjen järvien juoksutukset ovat pieniä ja myös jokien virtaamat ovat pienempiä kuin alkukesästä keskimäärin. Oulujoen virtaama Merikoskessa on viime viikkoina ollut vain noin 50-150 m3/s.

Luonnontilaisten järvien pinnat nousivat toukokuun lopulla tavanomaisia kevättulvakorkeuksia korkeammalle, mutta ovat nyt lämpimän ja vähäsateisen sään vuoksi tavanomaisissa kesäkorkeuksissa. Järvien pinnat jatkavat pääosin kesäajalle tyypillistä hidasta laskuaan. Pienempien järvien pinnat saattavat sateiden vuoksi kääntyä hetkeksi nousuun, suurempien järvien vedenpintojen laskua sateet vain hidastavat.

Kuusamon seudulla Kitkajärven ja Muojärven vedenkorkeudet ovat 5-15 cm alkukesän tasojaan korkeammalla keskimääräistä suuremman kevättulvan jäljiltä. Järvien vedenpinnat ovat laskussa, mutta Kitkajärvi voi pysytellä noin 10-20 cm tavanomaisia kesätasoja korkeammalla syksyyn saakka kesän sademääristä riippuen. Oulankajoen virtaama on tavanomaisissa kesälukemissa.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE