Alueellinen vesitilanne

Kainuu ja Oulu-Koillismaa (8.7.)

Kesäkuun lopun ja heinäkuun alun runsaat vesisateet ovat nostaneet järvien ja jokien vedenpintoja sekä tasapainottaneet vähäsateisen ja lämpimän kevään ja alkukesän aikaansaamaa kuivuustilannetta. Sää myös jatkuu sateisena, joten valunnat pysyvät koholla.

Säännösteltyjen järvien vedenkorkeudet ovat nousseet nopeasti heinäkuussa ja ovat nyt lähellä ajankohdan keskitasojaan. Oulujärven vedenkorkeus saavutti virkistyskauden tavoitetasonsa kesäkuun lopulla. Säännösteltyjen järvien juoksutukset ovat olleet edelleen pieniä ja Oulujoen virtaama Merikoskessa on viime viikkoina ollut vain noin 50-150 m3/s.

Luonnontilaisten järvien vedenpinnat ovat nyt tavanomaisissa kesäkorkeuksissa ja jatkavat pääosin kesäajalle tyypillistä hidasta laskuaan. Pienempien järvien pinnat ovat kääntyneet sateiden vuoksi hetkeksi nousuun, mutta suurempien järvien vedenpintojen laskua sateet vain hidastavat.

Kuusamon seudulla Kitkajärven ja Muojärven vedenkorkeudet ovat 10-20 cm alkukesän tasojaan korkeammalla keskimääräistä suuremman kevättulvan jäljiltä. Järvien vedenpinnat ovat laskussa, mutta Kitkajärvi voi pysytellä noin 15-25 cm tavanomaisia kesätasoja korkeammalla syksyyn saakka kesän sademääristä riippuen. Oulankajoen virtaama on tavanomaisissa kesälukemissa.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE