Alueellinen vesitilanne

Pohjanmaa (22.1.)

Viikonlopun aikana lämpenevä sää nostaa hieman vedenpintoja Pohjanmaan rannikon joissa. Niiden pinnat ovat olleet pääsääntöisesti lähellä ajankohdalle tyypillisiä arvoja, eikä hyydepatoja ole merkittävästi esiintynyt. Ensi viikon alusta sää ennusteiden mukaan kylmenee jälleen ja vedenpintojen nousu taittuu.

Alueen järvet ovat pääosin lähellä tavanomaista tasoa tai tavanomaista korkeammalla. Lappajärven ja Pyhäjärven pinnat ovat tällä hetkellä 30 cm ajankohdan keskimääräistä korkeammalla, ja ne pysyvät ennusteiden mukaan korkealla pitkälle kevääseen.

Iijoella hyyde on nostanut vedenpintoja useissa paikoissa, mm. Pudasjärvellä, Livojoella ja Siuruanjoella. Viikonloppuna lämpenevä sää helpottaa hyydetilannetta. Lämpötila saattaa nousta yli nollan, mutta tämä ei ennusteiden mukaan merkittävästi lisää valuntaa tai jokien virtaamia. Pudasjärven, Jongunjärven ja Jaurakkajärven pinnat ovat noin puoli metriä ajankohdan keskimääräistä korkeammalla, mutta ne ovat laskussa jota hyydetilanteen helpottaminen auttaa. Irnijärven juoksutus on noin 25 m3/s, Kostonjärven noin 30 m3/s.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE