Alueellinen vesitilanne

Itä- ja Kaakkois-Suomi (7.6.)

Toukokuun runsaat sateet ovat nostaneet Kaakkois-Suomen järvien vedenkorkeuksia tavallista korkeammalle. Saimaan vedenkorkeus on noussut noin 25 cm toukokuun puolivälin jälkeen. Viime viikolla alkanut vähäsateinen jakso on kääntänyt useimpien järvien vedenkorkeudet laskuun ja myös Saimaan vedenkorkeuden nousu on tasaantunut.

Saimaan vedenpinta on 65 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeuden nousu tasaantuu ja kääntyy kesäkuun lopulla hitaaseen laskuun, mikäli sää ei muutu tavallista sateisemmaksi. Vedenkorkeus on ollut viimeksi kesäkuussa näin korkealla vuonna 2008. Vuonna 2012 vedenkorkeus nousi joulukuussa lähes 15 cm korkeammalle. Vedenkorkeuden nousua pyritään hillitsemään lisäjuoksutuksilla, jotka on aloitettu jo joulukuussa. Juoksutusta lisätään tällä viikolla 850 m3/s:iin Maa- ja metsätalousministeriön päätöksellä.

Pielisen vedenkorkeus on noin 40 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Ennusteen mukaan poutainen sää kääntää vedenkorkeuden laskuun, ja kesäkuun lopussa vedenkorkeus olisi 10-30 cm tämänhetkistä alempana. Vedenkorkeus pysyy ainakin kesäkuun ajan tavallista korkeammalla.

Kallaveden pinta nousi tänä keväänä keskimääräisen tulvahuipun tasolle.
Vedenkorkeus on kääntynyt laskuun ja on jo ajankohdan keskitasolla. Ennusteen mukaan vedenkorkeus laskee kesäkuussa tyypilliseen tapaan 10-25 cm. Konnuksen kanavasta ja Naapuskosken padolta tehdään vielä lisäjuoksutuksia, mutta ne lopetettaneen tämän viikon aikana.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE