Alueellinen vesitilanne

Itä- ja Kaakkois-Suomi (24.1.)

Vuoksen vesistöalueella lauha ja sateinen talvi on nostanut useimpien luonnontilaisten järvien vedenkorkeudet selvästi ajankohdan keskitason yläpuolelle. Jokien virtaamat ovat ajankohtaan nähden suuria ja viikonlopulle ennustettu sään pakastuminen voi aiheuttaa hyydetulvia. Kiteenjoen Kontturissa hyyde on nostanut vedenkorkeutta 30 cm parin viime päivän aikana. Vesistöalueen pohjoisimmassa osassa sateet ovat tulleet enimmäkseen lumena ja lumen vesiarvo on paikoin 30 mm tavallista suurempi. Vesistön eteläosassa lunta ei ole juuri lainkaan.

Saimaan vedenkorkeus on lauhan ja sateisen talven johdosta noussut joulukuun alusta lähtien jo 30 cm. Ennusteen mukaan vedenkorkeus jatkaa ajankohtaan nähden harvinaisen nopeaa nousua helmi-maaliskuun aikana ja vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 15-40 cm maaliskuun loppuun mennessä.

Pielisen vedenkorkeus on myös nousussa ja nyt jo 15 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan 10-20 cm helmikuun puoliväliin mennessä.

Kallaveden vedenkorkeus on 30 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 5 cm ensi viikon loppuun mennessä. Ennusteen mukaan vedenkorkeus pysyy lopputalven ajankohtaan nähden harvinaisen korkealla.

Kaakkois-Suomen pienissä vesistöissä jokien virtaamat ovat myös ajankohtaan nähden suuria. Esimerkiksi Jänisjoen Vääräkoskella ja Kiteenjoen Kontturissa virtaama on ajankohdan ennätyslukemissa ja hyyde voi nostaa vedenkorkeutta nopeasti.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE