Alueellinen vesitilanne

Keski-Suomi, Päijät-Häme ja Kymenlaakso (19.5.)

Kymijoen vesistöalueella useimpien suurten järvien vedenpinnat olivat koko leudon ja sateisen talven ajan erittäin korkealla, mutta tilanne on normalisoitumassa. Viimeisimmän kahden kuukauden jakson sadesumma on ollut vuodenaikaan nähden keskimääräinen ja vedenpintojen nousu jää tänä keväänä lähes lumettoman talven jälkeen useimmissa järvissä hyvin vähäiseksi. Kun tavallisesti vedenkorkeudet nousevat toukokuussa voimakkaasti, niin nyt pinnat laskevat tai pysyvät suunnilleen nykyisillä tasoillaan, lähestyen ajankohdan mediaanitasoja ja monin paikoin alittaen ne lähiviikkoina. Osa vesistön latva-alueiden järvistä on jo nyt ajankohdan keskimääräisen tason alapuolella.

Päijänteen pinta on vielä runsaat 30 cm ajankohdan mediaanitasoa ylempänä. Ennusteen mukaan Päijänteen vedenkorkeuden muutokset ovat touko-kesäkuussa hyvin vähäisiä ja ero ajankohdan keskitasoon pienenee. Kalkkisen juoksutusta on viime viikkoina vähitellen pienennetty mutta se on edelleen hieman keskimääräistä suurempi, samoin Kymijoen virtaama. Ennusteen mukaan Kymijoen virtaama edelleen pienenee lähiviikkoina ja on kesäkuussa ajankohdalle tyypillisissä lukemissa, elleivät tavallista runsaammat sateet muuuta tilannetta.

Vesistöalueen pohjoisosan suurista järvistä Konneveden ja Pielavesi-Nilakan vedenpinnat ovat nyt ajankohdan mediaanitason tuntumassa. Keitele on vielä toistaiseksi 10 cm keskimääräistä ylempänä. Ennusteen mukaan pinnat pysyvät lähiviikot suunnilleen nykyisillä tasoillaan tai laskevat hieman.

Puulan ja muiden Mäntyharjun reitin suurten järvien pinnat ovat laskussa. Puulan pinta on vielä noin 20 cm korkeammalla kuin keskimäärin toukokuun loppupuolella, Vuohijärvi ja Kyyvesi ovat ajankohtaan nähden keskimääräisillä tasoilla.

Tämän tiedon on tuottanut
SYKE