Publicerad: 2.12.2019

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

När vattnet ser konstigt ut eller luktar illa

Vad ska jag göra om en bäck skummar eller luktar konstigt? Eller om stranden vid sjön är täckt av en stinkande sörja?

Sörjan som täcker strandvattnet är ofta döda alger, till exempel blågrönalger. Blågrönalger är grönskiftande, turkosa eller gulaktiga och luktar unket. Undvik att bada i vatten med blågrönalger och vänta i stället tills vattnet blir rent igen. På våren och försommaren kan pollen samlas i ett tjockt lager vid stranden. Pollen är ofarligt.

Ljust skum vid stranden är i allmänhet ett naturligt fenomen. Skummet uppkommer när ämnen som produceras av alger och mikroorganismer minskar vattnets ytspänning. Bakterieaktivitet kan också ge upphov till en oljeliknande hinna, som ändå inte känns oljig vid beröring.

Riktig olja är hal och har en kännspak lukt. Den är också klibbig och fastnar på strandstenarna. Informera nödcentralen om du upptäcker olja i vattnet eller på stranden. En mycket liten mängd olja kan du samla upp med oljeabsorberande torv. Försök aldrig bryta ner oljan med lösningsmedel eller tvål.

Bäckar och åar i städer blir speciellt lätt förorenade, eftersom många typer av verksamhet förekommer i deras avrinningsområde. Ring nödcentralen om en bäck skummar eller om vattnet ser konstigt ut eller luktar illa. Håll också utkik efter eventuell fiskdöd.

Bild: © Vesa Greis, Vastavalo