Vattenläget 26.5.

De exceptionellt stora flödena i västra Lappland håller på att minska

Vårflödet steg till exceptionella höjder i västra Lappland i och med regnen och det varma vädret förra veckan, som snabbt smälte snön.

Det största flödet inträffade i Torne älv, där flödestoppen som inföll på veckoslutet och måndagen var så ovanligt stor att en sådan inträffar ungefär en gång per 50 år. Vid Torneå stad nåddes flödestoppen på måndagsmorgonen, då vattenståndet steg till den högsta nivån på ett halvt sekel. Vattennivån stannade dock klart under översvämningsvallarnas kanter. Vattnet började sjunka på måndag eftermiddag och har sjunkit cirka 80 cm före torsdag morgon. Längre norrut har vattnet i Torne älv redan hunnit sjunka mer. Vattnet är dock fortfarande högt och många vägar är fortfarande avstängda i Övertorneå och Torneå. I Kilpisjärvi nåddes flödestoppen, som var genomsnittlig till storleken, igår.

Även i Ounasjoki upplevde man en större flödestopp än genomsnittet under veckoslutet. I Kittiläområdet steg vattnet över skadegränsen på fredagen och därför var man tvungen att stänga av flera landsvägar för trafik. Vattnet håller på att sjunka, men är fortfarande högt på många ställen.

I Ijo älvs vattendrag inföll den sista flödestoppen på söndagen, vilket har lett till att även Pudasjärvi har börjat sjunka.

På andra håll i landet har vårflödestopparna redan passerats.

Informationen har producerats av
Tiedon tuottajan logot mobiilikoossa Tiedon tuottajan logot