Julkaistu: 28.10.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Miten säästän vettä?

Vesi on uusiutuva luonnonvara, muttei ehtymätön. Vettä kannattaa säästää sekä luonnon että oman kukkaron takia. Säästöä syntyy helposti, kun tarkistaa omia tottumuksiaan.

Tärkeintä on pitää huolta siitä, ettei vettä mene vahingossa hukkaan. Vuotava hana tai WC saattaa valuttaa joka päivä kymmeniä litroja vettä suoraan viemäriin.

WC-istuimia ja muita vesikalusteita uusiessa on paras valita vettä säästävä malli. Jo pelkkä suihkupään vaihto antaa säästöä. Vielä enemmän sitä syntyy, jos nuukailee suihkussa ja katkaisee veden tulon saippuoinnin ajaksi. Päivittäistä suihkuttelua voi usein vähentää ilman, että hygienia kärsii. Kylpyamme on iso vesisyöppö.

Pyykin- ja astianpesukoneen valinnassa on hyvä suosia vesipihejä malleja. Vähintään yhtä tärkeää on käyttää konetta oikein: valita sopiva pesuohjelma ja panna kone käyntiin vasta, kun se on täynnä pestävää. Vaatteiden tuulettamisella voi vähentää pyykinpesukertoja.

Turhaa veden lorottamista kannattaa välttää kaikissa tilanteissa. Kun pitää jääkaapissa kylmävesipulloa, ei tarvitse odottaa hanaveden vaihtumista kylmäksi. Käsin tiskaus juoksevan veden alla kuluttaa paljon vettä.

Kuva: iStockphoto

Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin

  • Vastuullinen vedenkäyttö

    Hanaveden valmistamiseen ja jakeluun kuluu kemikaaleja ja energiaa. Hyvästä raakavedestä voi olla myös paikoin pulaa. …