teemana:
Vinkit vesien ystäville
Syken vinkit vesien ystäville
Vesi on osa jokapäiväistä elämäämme. Voimme arjessamme tehdä viisaita valintoja vedenkulutuksen vähentämiseksi ja vesistöjen suojelemiseksi. Tiesitkö, että valinnoilla on merkitystä myös ilmastonmuutoksen hillitsemiseen?
Selvitä oma ravinnejalanjälkesi Itämeri-laskurilla
Kulutustottumustensa vaikutuksia Itämeren ravinnekuormitukseen voi selvittää laskurilla. Suomen osuus Itämeren ravinnekuormasta on noin 10 prosenttia. Ruuantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia keskimääräisen suomalaisen Itämeri-jalanjäljestä. Myös jätevesien osuus on merkittävä, noin neljännes. Helpoin tapa vähentää kuormitusta on lisätä kotimaisen luonnonkalan ja kasvisravinnon osuutta ruokavaliossa.
Suosi kasvispainotteista ruokaa
Ympäristöllisesti kestävään ruokavalioon kuuluu nykyistä enemmän kasviksia ja kalaa ja vastaavasti vähemmän kotieläintuotteita. Suomen maatalous painottuu maidon- ja lihantuotantoon. Noin 80 prosenttia koko viljelyalasta tarvitaan rehuksi käytettävien kasvien viljelyyn. Maidon, lihan ja muiden eläinperäisten maataloustuotteiden tuotanto aiheuttaa suurimman osan peltojen ravinnekuormituksesta. Liiallinen proteiinien kulutus näkyy myös jätevedenpuhdistamoilla typpikuorman nousuna ja kasvattaa jätevesien puhdistustarvetta. Jätevesiin päätyvä liikaproteiini tulee lähinnä ravinnon eläinproteiineista.
Eläinperäisten tuotteiden kulutuksen vähentäminen keventää myös ruokavalion ilmastotaakkaa. Kotieläintalous aiheuttaa lähes 90 prosenttia maatalouden kasvihuonekaasupäästöistä. Vielä 2000-luvullakin suomalaisten lihankulutus on kasvanut noin 20 prosenttia. Pienilläkin kulutusmuutoksilla on merkitystä, esimerkiksi lihatuotteiden kulutuksen vähentäminen kolmanneksella tai pitämällä 1-2 kasvisruokapäivää viikossa.
Kerää roskat maalta ja rannalta
Roskaantuminen on maailmanlaajuinen ongelma. Roskat kulkeutuvat maalta vesistöihin, ne vähentävät viihtyisyyttä ja ovat haitallisia sekä eläimille että ympäristölle. Osa merien ja sisävesien mikromuoveista syntyy hajoamalla suuremmista muovikappaleista. Mikromuovien oletetaan keräävän itseensä ympäristömyrkkyjä. Mikromuovit voivat kulkeutua ravintoverkossa esimerkiksi eläinplanktonin ja simpukoiden kautta aina kaloihin saakka, ja periaatteessa vaikutukset voivat ulottua mereneläviä syöviin ihmisiinkin.
Käytä ympäristömerkittyjä tuotteita ja palveluita (esim. Joutsenmerkki)
Ympäristömerkittyjä kodin kemikaaleja löytyy muun muassa siivousaineista, pyykinpesu- ja astianpesuaineista. Usein miedot pesuaineet riittävät. Tavallisia palveluita, joissa vettä käytetään paljon, ovat esimerkiksi autopesulat. Ympäristömerkki takaa muun muassa sen, että tuotteiden valmistuksessa tai tarjotussa palvelussa ei ole käytetty vaarallisimpia kemikaaleja.
Toimita vanhentuneet tai turhat kotitalouksien lääkkeet apteekkiin
Käytä ihmis- ja eläinlääkkeitä, erityisesti antibiootteja, vain tarpeen mukaan ja aina lääkärin tai lääkepakkauksen ohjeiden mukaisesti. Varmista hoitavalta lääkäriltäsi tai apteekin lääkehoitoarviointiasiantuntijalta ettei sinulla ole turhia, mahdollisesti jopa terveydelle haitallisia, päällekkäisiä lääkehoitoja. Myös itsehoitolääkkeet voivat olla päällekkäistä lääkitystä reseptilääkkeille. Vie lääkejäte apteekkiin sille tarkoitettuun keräyspisteeseen noudattaen apteekin lajitteluohjeita. Älä heitä niitä wc-pönttöön tai roskiin. Osa lääkkeistä kulkeutuu jätevedenpuhdistamon läpi mereen tai järveen vaikuttaen haitallisesti vesieliöstöön. Huolena on myös antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen leviäminen, minkä seurauksena antibiootit eivät enää tehoa bakteerien aiheuttamiin tauteihin.
Suosi vaatteiden kierrätystä, osta harkiten
Jos ostat uutta, osta EU-alueelta tai ympäristömerkittyjä vaatteita. (esim. Öko-tex, Joutsenmerkki). Kehittyvissä maissa tekstiilituotannossa veden käyttö on huomattavaa, vaarallisia kemikaaleja käytetään paljon ja jätevesien puhdistus on puutteellista. Pesussa vaatteista ja kodin tekstiileistä saattaa irrota muun muassa haitallista nonyylifenolia sekä per- ja polyfluorattuja kemikaaleja (PFAS), minkä takia turhaa pesemistä tulee välttää. Usein tahrojen poisto pyyhkimällä riittää. Edellä mainitut kemikaalit ovat pysyviä ympäristömyrkkyjä, joita ei pystytä puhdistamaan jätevedestä.
Osallistu lähivesien tilan parantamiseen ja kunnostukseen
Järvien, jokien ja pienvesien tilaa voidaan parantaa monin tavoin. Lähivesien kunnostuksilla voi vaikuttaa koko valuma-alueen tilaan ja muun muassa ulkoisen kuormituksen vähentämiseen. Asukkaiden toiminta ja paikallinen yhteistyö ovat ratkaisevia vesistökunnostushankkeiden onnistumisen kannalta. Kunnostaminen alkaa vesistön tarkkailulla, tietojen keräämisellä ja yhteistyötahojen selvittämisellä. Valtakunnallinen vesistökunnostusverkosto välittää tietoja ja kokemuksia vesistöjen kunnostamisesta.
Tule mukaan järvien ja Itämeren ystävien verkostoon Järvi-meriwikiin!
Tutustu lähiveteesi entistä syvällisemmin Järvi-meriwikissä, ja osallistu kirjoittamalla kuulemistasi taruista ja tositarinoista. Ryhdy havainnoimaan jää- ja levätilannetta omaksi ja muiden iloksi tai polkaise pystyyn isompi kansalaistiedeprojekti vesistön tilan selvittämiseksi.
Iloitse puhtaista vesistämme
Suuri osa maamme pintavesistä on ekologiselta tilaltaan erinomaisia tai hyviä – järvistä 86 prosenttia pinta-alasta ja joista 65 prosenttia jokipituudesta. http://www.ymparisto.fi/pintavesientila
Lähde:
Suomen ympäristökeskus
Kuva:
Marianna Korpi, Suomen ympäristökeskus Syke
Lisätietoja:
viestintäasiantuntija Ulla Ala-Ketola, Suomen ympäristökeskus Syke
puh. 050 4655883, etunimi.sukunimi@syke.fi