Publicerad: 28.10.2019

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Det händer vid avloppsreningsverket

Putkia jäteveden puhdistamolla.

Ett modernt avloppsreningsverk är som en ytterst välfungerande fabrik. Avloppsvattnet går igenom en reningsprocess i flera steg, där varje steg övervakas och styrs noggrant.

Det avloppsvatten som avloppsnätet samlar in behandlas i stora drag på samma sätt överallt i Finland. Rengöringen omfattar tre steg: mekanisk, biologisk och kemisk behandling.

Först separeras stora fasta stycken såsom papper och sand från avloppsvattnet. Sedan luftas vattnet och styrs till den biologiska processen. Den vanligaste biologiska processen är den så kallade aktivslamprocessen. Den bygger på mikrobiell aktivitet. Den växande mikrobmassan binder de förorenande ämnena till sig och därefter kan massan samlas upp.

Reningsresultatet förbättras genom tillsats av järnsulfat eller någon annan lämplig kemikalie. Järnsulfatet sedimenterar fosfor ur avloppsvattnet. Vissa reningsverk har dessutom särskild effektiverad kväveborttagning. Slutligen sedimenters avloppsvattnet. Slammet som uppkommer vid reningsverket kan vidareförädlas så att det lämpar sig för jordförbättring eller grönbyggande. Slammet kan också användas till att producera biogas.

Reningsprocessen är mycket effektiv; den avlägsnar över 95 procent av många skadliga ämnen. Behandlingen av avloppsvattnet vidareutvecklas ändå hela tiden. Kommande utmaningar är att behandla virus och läkemedelsrester i avloppsvattnet samt avlägsna mikroplaster som hamnar i slammet.

Bild: iStockphoto

Fördjupa dig i temat