Publicerad: 1.2.2022
Informationen har producerats av Finlands miljöcentral
Ansvar och anvisningar för dagvattenhanteringen
Den fastighet där dagvattnet bildas ansvarar i regel för dagvattenhanteringen. Kommunen ska planera och ordna dagvattenhanteringen i synnerhet i detaljplaneområden. Kommunen kan ge fastighetsägarna anvisningar för dagvattenhanteringen samt ta ut en dagvattenavgift av fastigheterna.
I första hand ska dagvattnet behandlas på den plats där det bildas. Den allmänna principen är att ansvaret för att behandla dagvattnet faller på den som förvaltar området där dagvattnet bildats. När dagvattnet behandlas omedelbart – till exempel genom att infiltrera det i mark som lämpar sig för infiltration – kan man undvika översvämningsrisker och andra olägenheter som uppkommer till följd av att dagvatten ansamlas. Det blir också förmånligare att behandla dagvattnet där det bildats än att leda vattnet någon annanstans för behandling.
I tätt bebyggda områden kan dock inte allt dagvatten behandlas där det bildas. Lagstiftningen förutsätter därför planmässig dagvattenhantering i synnerhet i detaljplaneområden.
Lagstiftning om dagvatten
Dagvattenhanteringen regleras huvudsakligen i markanvändnings- och bygglagen (132/1999). I lagen fastställs allmänna mål för dagvattenhanteringen i synnerhet i detaljplaneområden samt vilka åtgärder dagvattenhanteringen består av. Lagen fastställer också vem som ansvarar för dagvattenhanteringen.
Bestämmelser om dagvattenhantering finns också i lagen om vattentjänster samt i lagen och förordningen om hantering av översvämningsrisker. Syftet med de senare författningarna är att minska översvämningsrisker, förebygga och lindra ogynnsamma följder av översvämningar och främja beredskapen för översvämningar.
Kommunen ansvarar för ordnandet av dagvattenhanteringen
Enligt markanvändnings- och bygglagen ansvarar kommunen för att ordna dagvattenhanteringen i detaljplaneområden. Det är naturligt eftersom dagvattnet måste beaktas i både planeringen av områdesanvändningen och byggandet. Kommunen har de bästa förutsättningarna att genomföra omfattande dagvattensystem och ge fastigheterna anvisningar om dagvattenhanteringen.
Kommunerna ansvarar också för hanteringen av översvämningsrisker enligt lagstiftningen om översvämningsrisker, till den del de orsakas av dagvattenöversvämningar. Kommunen ska göra en preliminär bedömning av riskerna för dagvattenöversvämningar, ange områden med betydande risk för dagvattenöversvämningar, utarbeta en karta över översvämningshotade områden och en karta över översvämningsrisker samt göra upp en riskhanteringsplan. Riskhanteringsplanen ska beaktas när markanvändningen i området planeras.
Fastighetsägaren ska ta hand om fastighetens dagvatten
Enligt markanvändnings- och bygglagen har fastighetens ägare eller innehavare ansvaret för fastighetens dagvattensystem samt tillhörande anordningar och konstruktioner fram till fastighetens gräns. Systemet ska genomföras så att det är kompatibelt med kommunens dagvattensystem.
Kommunens anvisningar och föreskrifter ska följas i fastighetens dagvattenhantering. Bestämmelserna kan gälla till exempel behandling av dagvatten på fastigheten. Kommunen bestämmer också om anslutningen av fastighetens dagvattensystem till kommunens dagvattensystem och anvisar en punkt vid fastighetens gräns till vilken dagvatten som bildas på tomten ska ledas. Kommunen kan meddela en fastighetsägare eller fastighetsinnehavare ett föreläggande att undanröja en olägenhet som orsakas av dagvatten.
Det allmänna målet är att dagvattnet infiltreras i marken på fastigheten. Dagvatten och dräneringsvatten som ska ledas bort från fastigheten leds antingen till kommunens dagvattensystem eller vattentjänstverkets avloppsnät för dagvatten, om fastigheten är belägen inom verkningsområdet för ett sådant. Kommunen kan ta ut en dagvattenavgift för fastigheter inom verkningsområdet för kommunens dagvattensystem. Om en fastighet ansluts till vattentjänstverkets avloppsnät för dagvatten tas avgiften ut av vattentjänstverket.
I kommunen blir dagvattensystemet en del av planläggningen
Kommunen är skyldig att utveckla den planmässiga dagvattenhanteringen. De allmänna målen är att infiltrera och fördröja dagvattnet på den plats där det ansamlas, att förebygga olägenheter och skador som dagvatten orsakar miljön och fastigheter samt att bidra till att dagvatten inte leds in i spillvattenavlopp.
Kommunen ska vid behov vidta åtgärder för att genomföra kommunens dagvattensystem och vattentjänstverks avloppsnät för dagvatten eller för att hantera dagvattnet på annat sätt. En god dagvattenhantering främjar en sund och trygg boendemiljö, vilket också är målet med planläggningen. Planeringen av dagvattensystemet bör inledas redan i samband med generalplanläggningen. Att reservera områden för fördröjning och avledning av dagvatten blir då en del av beredningen av planen.
Mer information om ämnet:
Andra webbplatser:
Markanvändnings- och bygglag