Julkaistu: 16.9.2021

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Vastuullista veneilyä

Suomen runsaat järvet, pitkä rannikko ja rikkonainen saaristo tarjoavat lähes rajattomat mahdollisuudet veneilyyn. Vastuullinen veneilijä ottaa huomioon sekä muut vesillä liikkujat että vesi- ja rantaluonnon.

Rannikolla ja kaikilla suurehkoilla järvillä on kilometreittäin karttaan merkittyjä yleisiä vesiväyliä. Jos liikut moottoriveneellä, pysyttele väylillä, ellet tunne vesistöä hyvin tarkkaan. Perehdy ja ota haltuun vesiliikenteen säännöt! Opettele väylämerkit ja viitat.

Kun veneilet, tarkkaile koko ajan ympäristöä ja muuta vesiliikennettä. Älä tuijota herkeämättä navigaattorin näyttöä, koska viitat ja muut veneet jäävät silloin helposti huomaamatta. Veneessä pitää olla myös kartta siltä varalta, että navigaattori pettää.

Pidä huolta veneen ja moottorin kunnosta. Heikkokuntoinen vene on turvallisuusriski. Huonokuntoisesta moottorista voi valua öljyä tai polttoainetta veteen. Huolehdi turvavarusteista ja käytä pelastusliivejä.

Aja maltillista nopeutta. Ohita muut veneet varoen ja pysy etäällä yksityisrannoista. Vältä melua ja muuta häiriötä. Pienen perämoottorin voi korvata lähes äänettömällä sähköperämoottorilla. Älä häiritse lintujen pesintää tai poikueita.

Ole erityisen varovainen, kun rantaudut luonnonrannoille. Varmista kartasta, ettei alueella ole liikkumisrajoituksia tai maihinnousukieltoa. Suosi karttaan merkittyjä, virallisia rantautumispaikkoja. Älä tee nuotiota muualle kuin merkityille tulentekopaikoille, äläkä jätä jälkeesi roskaa tai jätettä. Pidä koirat kytkettyinä.

Kuva: © Anja Vest, Vastavalo

Lisää tietoa aiheesta:

Muualla verkossa: Merikarttauudistus (Traficom)