Julkaistu: 19.3.2021

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Ryhdy vesitutkijaksi!

Jalat vedessä ahventen hämmästeltävänä.

Asutko tai mökkeiletkö veden äärellä? Onko jokin järvi tai merialue lähellä sydäntäsi? Haluatko tutkia ja tietää, mitä omassa lähivedessäsi tapahtuu? Järvi-meriwiki tarjoaa oivan työkalun juuri sinulle.

Jokainen voi ryhtyä vesitutkijaksi. Havaintojen tekeminen on hauskaa ja jännittävää. Samalla oppii uusia asioita omasta lähivedestä ja näkee, miten vesistö muuttuu ajan myötä. Lähijärvi tai meri tulee tutuksi kumppaniksi, jonka hyvinvointiin pystyy myös vaikuttamaan.

Järvi-meriwiki on oiva apuväline harrastajatutkijalle. Sivustoon voi tallentaa havaintolähetillä omat havainnot, ja nähdä niistä syntyvän aikasarjan. Miten järven näkösyvyys muuttuu vuoden mittaan tai kehittyy vuosien saatossa? Millainen on veden pH verrattuna muihin järviin? Onko jäänlähtö aikaistunut?

Palveluun tallennetut tiedot näkyvät kaikille käyttäjille. Kansalaishavaintojen lisäksi sivusto sisältää viranomaisten tekemät havainnot sekä perustiedot Suomen kaikista vähintään hehtaarin kokoisista järvistä. Myös vesi.fi:n karttapalvelun kautta tallennetut havainnot näkyvät järvi-meriwikissä. Vastaavasti järvi-meriwikin tiedot esitetään vesi.fi:n kartoissa.

Tietojen hakeminen järvi-meriwikistä on helppoa. Havaintopaikkojen tietoja voi etsiä esimerkiksi järven tai kunnan nimen mukaan tai kartalta zoomaamalla. Palvelusta löytyy myös tilastotietoa Suomen järvistä.

Järvi-meriwiki on kaiken kaikkiaan mahtava järvi- ja meritiedon varasto. Ryhdy vesitutkijaksi, ja voit lisätä tietoa omasta lähivedestäsi!

Kuva: © Matti Lindholm, Syken kuvapankki