Julkaistu: 2.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Rankkasateet ja äkkitulvat

Rankkasateessa vettä tulee kuin saavista kaataen. Yhdessä päivässä voi sataa enemmän kuin tavallisesti kuukaudessa. Rankkasateet aiheuttavat äkkitulvia varsinkin kaupungeissa.

Kaupungit ovat erityisen alttiita rankkasateille, koska niissä maanpinta on katettu kivillä ja asfaltilla. Vesi ei pääse imeytymään maahan, eivätkä sadevesiviemärit ehdi kuljettaa kaikkea vettä pois. Vettä alkaa kertyä alikulkutunneleihin ja muihin mataliin kohtiin.

Kaikkein rankimmat sade- ja ukkoskuurot rajoittuvat yleensä pienille alueille. Sielläkin ne viivähtävät vain lyhyen aikaa, ehkä muutamia tunteja. Rankkasateiden tarkkaa syntypaikkaa ei voida ennustaa.

Laajempia ja pidempiaikaisia sateita saadaan säärintamien yhteydessä. Ilmatieteen laitos pystyy ennustamaan tällaiset sateet yleensä viimeistään edellispäivänä. Pitkäkestoinen sade voi synnyttää tulvia, vaikkei vettä tulisikaan kaatamalla. Ilmatieteen laitoksen ja Suomen ympäristökeskuksen yhteinen tulvakeskus ennakoi tulvia ja varoittaa niistä.

Runsaimmat sateet osuvat yleensä loppukesään. Silloin voi sataa jopa sata millimetriä vuorokaudessa. Yhden parkkiruudun kokoisella alueella se vastaa 125 ämpärillistä vettä.

Kuva: © Tuula Roos, Vastavalo

Sukella syvemmälle tähän aihepiiriin

  • Hulevesien aiheuttamat tulvariskit

    Rakennetuille alueille kertyvät hulevedet voivat aiheuttaa tulvariskin. Hulevesitulvien riski kasvaa, kun rankkasateet yleistyvät ja kaupunkialueet …