Julkaistu: 1.10.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Paljonko vesi maksaa?

Litra pullovettä saattaa maksaa useita euroja. Hanaveden hinta on siihen verrattuna mitätön. Täysin ilmaista ei ole edes oman kaivon vesi.

Useimmissa maailman maissa vesijohtovesi kelpaa vain pesuvedeksi eikä sitä suositella juotavaksi. Juomavesi ostetaan kaupasta muovipulloissa. Suomessakin myydään pullovettä: kotimaista lähdevettä ja ulkomaisia pullovesiä. Hintaero eri vesimerkkien välillä on jopa kaksikymmenkertainen. Kalleimmat ulkomaiset vedet maksavat lähes kymmenen euroa litralta. Korkeampi hinta ei takaa parempaa laatua.

Suomalainen hanavesi on turvallista juoda ja kilpailee muutenkin laadultaan pullovesien kanssa. Siinä ei yleensä ole ikäviä sivumakuja, vaikka se olisi valmistettu järvi- tai jokivedestä. Hygieenisiltä ominaisuuksiltaan hanavesi on selvästi pullovettä parempaa: mikrobipitoisuudet ovat pienempiä.

Vesijohtoveden keskihinta on noin viisi euroa kuutiolta. Se merkitsee, että hanavettä voi saada tuhatkunta litraa samalla hinnalla kuin joutuu maksamaan litrasta ulkomaista pullovettä.

Omasta kaivosta vettä voi ammentaa ilman maksuja. Kaivosta on kuitenkin pidettävä huolta: se pitää puhdistaa säännöllisesti, ja myös veden laatu pitää tutkituttaa aika ajoin. Pumppuakin on huollettava. Näistä toimista kertyy pieni hinta myös kaivovedelle.

Kuva: iStockphoto