Julkaistu: 2.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Kun vesi näyttää tai haisee oudolta

Mitä pitää tehdä, jos puro vaahtoa oudosti tai haisee kummalliselta? Tai jos järvenrannalla on outoa mönjää?

Rannalla vellova mönjä on usein kuollutta levää, esimerkiksi sinilevää. Sinilevä on vihertävää, turkoosia tai kellertävää ja haisee tunkkaiselta. Uimista sinileväisessä vedessä pitää välttää ja odottaa, että vesi taas puhdistuu. Keväällä ja alkukesällä rantaan voi kasautua myös siitepölyä paksuksi kerrokseksi. Se on harmitonta.

Rannassa tai purossa oleva vaalea vaahto on yleensä luonnollinen ilmiö. Vaahtoa syntyy, koska levien ja pieneliöiden tuottamat aineet pienentävät veden pintajännitystä. Bakteeritoiminta voi aiheuttaa myös öljymäisen kalvon, joka ei kuitenkaan tunnu sormiin öljyltä.

Oikean öljyn tunnistaa liukkaudesta ja hajusta sekä siitä, että se on tahmeaa ja takertuu rantakiviin. Jos vedessä tai rannassa havaitsee öljyä, siitä pitää ilmoittaa hätäkeskukseen. Hyvin pienen öljymäärän voi myös kerätä öljynimeytysturpeeseen. Öljyä ei saa yrittää hajottaa liuotteella tai saippualla.

Kaupunkipurot ja joet ovat erityisen herkkiä saastumaan, koska niiden valuma-alueella on paljon erilaista toimintaa. Jos puro vaahtoaa oudosti tai sen vesi näyttää tai haisee omituiselta, on soitettava hätäkeskukseen. Tarkkaile myös mahdollisia kalakuolemia.

Kuva: © Vesa Greis, Vastavalo