Julkaistu: 13.6.2024

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Kalastus ja jokaisenoikeudet

Onkija on sanuut saaliiksi kalan.

Jokaisella on oikeus onkia ja pilkkiä maksuttomasti. Myös silakan kalastaminen yhdellä vavalla on maksutonta. Muu vapakalastaminen edellyttää kalastonhoitomaksun suorittamista. Jos vapoja on useita, tarvitaan lisäksi kalastuslupa.

Jokainen saa onkia ja pilkkiä vapaasti muualla paitsi vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä eräillä muilla kalastuksen kieltoalueilla. Kalastuksen kieltoalueet löytyvät Kalastusrajoitus.fi -palvelusta.

Kun maksaa valtion kalastonhoitomaksun, saa viehekalastaa yhdellä vavalla koko Suomessa. Poikkeuksena ovat vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueet sekä muut kalastuskieltoalueet. Kalastonhoitomaksuista saatavilla varoilla pidetään yllä kalastusmahdollisuuksia sekä pidetään huolta kalavesistä ja kalakannoista. Varoilla myös valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia. Kalastonhoitomaksun voi maksaa eraluvat.fi-sivulla.

Alle 18-vuotiaat ja 70 vuotta täyttäneet on vapautettu valtiolle suoritettavasta kalastonhoitomaksusta. Kalastajat, jotka ovat täyttäneet 65 vuotta viimeistään 31.12.2023, eli vanhan kalastuslain voimassaoloaikana, saavat jatkossakin harjoittaa kalastusta ilman kalastonhoitomaksua.

Muuhun kalastukseen, kuten katiska- ja verkkopyyntiin sekä ravustukseen, tarvitaan valtion kalastonhoitomaksun lisäksi kalastuslupa. Kalastuslupa vaaditaan myös viehekalastukseen silloin, kun vapoja tai keloja on kalastajaa kohden enemmän kuin yksi. Kalastusluvalla saa oikeuden kalastaa tietyssä paikassa. Luvan myy vesialueen omistaja, esimerkiksi osakaskunta. Valtion vesille luvat myy Metsähallitus.

Lisää tietoa aiheesta muualla verkossa:

Kalastonhoitomaksu (eraluvat.fi)
Kalastusrajoitus.fi

Kuva: iStockphoto Natalia Sokko