Publicerad: 7.11.2022

Gränsvattendragen och förvaltningen av dem

Vattendragen följer inte statsgränserna. Älvar rinner från ett land till ett annat och statsgränser kan också vara dragna rakt genom en sjö. Finland har många sådana gränsvattendrag.

Finland har flest gemensamma vattendrag med Ryssland. Största delen av dessa 19 gränsvattendrag rinner från Finland över gränsen till Ryssland och vidare till Ishavet, Vita havet, Ladoga eller Viborgska viken. Endast Kemi älv och Ule älv rinner västerut. Dessa älvars övre lopp finns ställvis på den ryska sidan.

Det största gränsvattnet mellan Finland och Norge är Tana älv, som mynnar ut i Ishavet. Mellan Finland och Sverige finns det en lång sträcka gränsvatten, eftersom statsgränsen mellan våra länder går nästan helt och hållet längs Torne älv och dess biflöde Muonio älv.

Det är förnuftigt att förvalta gränsvattendragen i samarbete med gränsgrannen. Båda parterna drar nytta av att vattendraget förvaltas och används systematiskt och långsiktigt på båda sidor av gränsen.

Separata överenskommelser har ingåtts med Sverige, Norge och Ryssland om förvaltningen av gränsvattendragen. Syftet med överenskommelserna är bland annat att främja en god status i vattnen, förvalta fiskbestånden och förebygga översvämningar. Verksamheten sköts av bilaterala gränsälvs- och gränsvattendragskommissioner.

Bild: Anja Vest

Fördjupa dig i temat