Publicerad: 8.2.2020

Informationen har producerats av Finlands miljöcentral

Granskning av ditt eget vattentjänstverk

Vesitornin huippu piirtyy taivasta vasten.

I Finland finns hundratals vattentjänstverk. En del av dem tillverkar hushållsvatten, andra behandlar avloppsvatten, många gör båda. Vill du veta hur väl ditt vattentjänstverk fungerar och hurdant vatten det producerar?

Du kan enkelt bekanta dig med vattentjänstverkens verksamhet med hjälp av verktyget ”Vattentjänstverkens nyckeltal” på vatten.fi. I verktyget finns uppgifter om alla vattentjänstverk som är verksamma i Finland. Verktyget hämtar sina uppgifter från två datasystem som upprätthålls av statsförvaltningen: Veeti (Informationssystemet för vattentjänster) och Vati (Informationssystemet för miljö- och hälsoskyddet).

Många fakta om vattentjänstverkets verksamhet framgår av uppgifterna i Veeti. Hur mycket vatten per invånare används inom vattentjänstverkets område? Hur många rörbrott har det förekommit? Uppfylls kraven på hushållsvattens kvalitet och kraven på rening av avloppsvatten?

Vattentjänstverken för in dessa uppgifter i Veeti-systemet. En del av vattentjänstverken sparar också andra uppgifter i systemet, till exempel sin verksamhetsberättelse eller sina bokslutsuppgifter. Även dessa syns i ”Vattentjänstverkens nyckeltal”.

Informationssystemet Vati ger närmare uppgifter om kvaliteten på det distribuerade hushållsvattnet. De senaste undersökningsresultaten ges för varje vattendistributionsområde. Har till exempel tarmbakterier upptäckts i vattnet? Hur mycket järn eller andra ämnen som försämrar vattenkvaliteten innehåller vattnet? Överskrids gränsvärdena eller målvärdena för olika ämnen?

Uppgifterna i Vati kontrolleras av myndigheterna. De omfattar nästan 30 kvalitetsfaktorer. Titta närmare på hur vattenledningsvattnet i ditt område ser ut!

Fördjupa dig i temat

Vattentjänstverkens nyckeltal
Verktyget omfattar basuppgifter om alla vattentjänstverk som är verksamma i Finland samt uppgifter om behandlingen av vattnet och vattenkvaliteten.

Bild: © Jouni Nurmilo, Vastavalo