Julkaistu: 20.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Miten vaalin lähivesiä?

Lähivesien kuntoon voi vaikuttaa sekä kulutusvalinnoilla että sillä, miten toimii veden äärellä. Tässä tärkeimmät vinkit.

Vältä turhaa kulutusta. Suosi kotimaista kalaa ja kasviksia. Vältä keinokuituvaatteita ja turhia siivous- ja pyykinpesukemikaaleja. Älä laita viemäriin ruokajätteitä tai muuta sinne kuulumatonta.

Jos asut tai mökkeilet veden äärellä, ole erityisen huolellinen. Pidä huolta käymäläjätteiden ja jätevesien oikeasta käsittelystä. Huolla jätevesijärjestelmä säännöllisesti. Pidä kotiranta puhtaana. Älä pese mattoja veden äärellä. Matonpesuaineita ei ole tarkoitettu vesistöön. Huolehdi öljyjen ja kemikaalien oikeasta säilytyksestä.

Vesillä liikkuessasi varo häiritsemästä lintujen pesintää ja poikueita. Älä jätä roskia luontoon tai riko luonnon rauhaa. Pidä veneen moottori kunnossa, jottei siitä vuoda öljyä tai polttoainetta. Älä käytä myrkkymaaleja. Jos veneessä on septitankki, tyhjennä se sataman imulaitteella.

Jos kalastat tai ravustat, noudata lajikohtaisia pyyntiaikoja ja alamittoja. Älä siirrä pyydyksiä järvestä toiseen desinfioimatta niitä. Älä käytä toisesta vesistöstä pyydettyjä syöttikaloja, äläkä siirrä mitään kaloja tai muita lajeja vesistöstä toiseen.

Keskustele ja vaikuta! Osallistu alueesi vesiensuojelutoimintaan. Kun toimit oikein ja otat huomioon vesiluonnon, edistät suuresti lähivesistösi hyvinvointia.

Kuva: © Anne Saarinen, Vastavalo