Julkaistu: 2.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Mihin vettä käytetään?

Suomessa otetaan joka tunti käyttöön noin miljoona kuutiometriä vettä. Se vastaa kymmentä eduskuntatalon tilavuutta. Pumpatusta vedestä vain pieni osa päätyy kotien vesihanoihin. Mihin muu vesi käytetään?

Eniten vettä kuluu jäähdytykseen. Siihen menee lähes yhdeksän vesilitraa kymmenestä. Voimalaitosten ja tehtaiden käyttämä jäähdytysvesi viivähtää laitoksissa vain hetken. Sitten se palautetaan takaisin mereen tai järveen yhtä puhtaana kuin se sieltä pumpattiin.

Seuraavaksi eniten vettä käyttää teollisuus omiin prosesseihinsa eli tuotteiden valmistukseen. Kärkipaikkaa pitää metsäteollisuus, joka kuluttaa runsaat 50 000 kuutiometriä vettä tunnissa. Se on silti vähän verrattuna entisaikojen sellu- ja paperitehtaisiin. Ne saattoivat käyttää yhden sellupaalin tai paperirullan tekoon jopa sata kertaa enemmän vettä kuin nykyiset tehtaat.

Myös muilla teollisuudenaloilla pyritään säästämään vettä. Monissa uusissa tehtaissa ainakin osa prosessivedestä voidaan käyttää uudelleen.

Teollisuuden ohella vettä kuluttavat maatalous ja monet palvelut. Osa palveluista ja myös osa pienteollisuudesta ottaa vetensä samasta vesijohtoverkosta kuin kotitaloudet. Kotitalouksien osuus vesijohtoveden kulutuksesta on runsas puolet eli noin 25 000 kuutiometriä tunnissa. Siitä viidesosa kuluu keittiössä ja kaksi viidesosaa peseytymiseen. Loput menevät muun muassa WC:n huuhteluun ja pyykinpesuun.

Kuva: © Eemeli Peltonen, Vastavalo