Julkaistu: 17.6.2021

Kuivuuko kaivosi – tee havaintoilmoitus!

Vesi.fi-palvelussa voi ilmoittaa havaintoja kaivojen kuivumisesta. Kaivoveden loppuminen kertoo siitä, että pohjaveden pinta on laskenut.

Kaivo voi kuivua pitkään jatkuneiden helteiden seurauksena. Kun sateet ovat vähissä, maaperä ei saa vesitäydennystä eikä uutta pohjavettä muodostu. Pohjaveden pinta laskee, jolloin myös kaivon vedenpinta alenee. Jos tilanne jatkuu pitkään, kaivo voi kuivua kokonaan.

Pohjaveden pinta on yleensä alimmillaan loppukesällä, varsinkin kuivan kesän jälkeen. Vasta pitkäkestoiset syyssateet korjaavat tilanteen. Pohjois-Suomessa pohjaveden alin taso saavutetaan usein keväällä, kun takana on pitkä talvi. Talvella pohjavettä ei muodostu juuri lainkaan. Kevät ja lumen sulaminen kääntävät pohjaveden pinnan taas nousuun.

Kuivuminen uhkaa erityisesti niitä kaivoja, jotka saavat vetensä pieneltä alueelta ja joiden antoisuus on vähäinen. Valtakunnalliset pohjavesikartat eivät aina kerro tällaisten pienten pohjavesimuodostumien vesitilannetta.

Jos kaivosi kuivuu, ilmoita siitä vesi.fi-karttapalvelun Omat havainnot -lähetillä. Ilmoitetut havainnot tulevat kaikille nähtäväksi vesi.fi-kartalle.

Vesi.fi-karttapalvelu

Kuva: © Reijo Vallin, Vastavalo