Julkaistu: 19.5.2021

Isojen hallien lumikuorma vaatii tarkkailua

Isojen hallien omistajien on syytä varmistaa kattojen kestävyys talvisin. Lumikuormaa on seurattava aktiivisesti ja huolehdittava, että lunta poistetaan hallin katolta tarpeen mukaan.

Jo 50 cm:n lumikerros pitää poistaa ison hallin katolta. Lunta pitää poistaa myös silloin, kun sitä on kertynyt erityisen runsaasti vain osalle kattoa. Paras tapa on palkata ammattilainen pudottamaan lumet.

Isojen hallien kattorakenteissa piilevät rakennevirheet alkavat yleensä ilmetä, kun maaston lumikuorma kasvaa noin sataan kiloon neliömetrillä. Riskialtteimpia ovat laajarunkoiset rakennukset, joiden kattorakenteissa on pitkä jänneväli. Tällaisia rakennuksia ovat monet urheiluhallit, suuret kauppaliikkeet, ratsastusmaneesit ja maatalouden tuotantorakennukset sekä kuplahallit. Niiden lumikuormaa on tarkkailtava jatkuvasti. Hallien rakennevioista johtuvia kattosortumia tapahtuu usein alkutalvella, kun lumikuorma ylittää sata kiloa neliömetrillä. Toinen vaaranpaikka on suurten sateiden jälkeen, jolloin lumikuorma kasvaa nopeasti.

Omakotitalojen, rivitalojen ja pientalojen katot eivät ole vaarassa sortua lumikuorman alle. Suurimmat riskit liittyvät siihen, että lumen pudottaja putoaa itse katolta tai että katolta putoava lumi aiheuttaa vaaraa.

Kiinteistönomistajan on seurattava lumitilannetta ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua. Myös työturvallisuudesta pitää huolehtia, samoin kuin ohikulkijoiden turvallisuudesta.

Kuva: iStockphoto