Julkaistu: 20.12.2019

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Elvyttävä sade

Kuivaan maastoon lankeava sade on kuin piristysruiske. Kasvillisuus elpyy, ja koko maailma näyttää kirkastuvan. Myös järvet ja joet saavat osansa sadevedestä, samoin pohjavesi.

Suomessa sataa noin 600 millimetriä vuodessa. Tasareunaiseen altaaseen kertyy siis vuoden mittaan 60 senttimetriä eli yli polven korkeuden verran vettä. Lumi otetaan laskelmassa mukaan ikään kuin vedeksi sulatettuna.

Vuotuinen sademäärä ei ole sama kaikkialla. Vähiten sataa yleensä Pohjois-Lapissa, eniten taas aivan Lounais-Suomessa ja Itä-Suomessa. Sademäärä myös vaihtelee vuodesta toiseen. Jollakin paikkakunnalla voi yhtenä vuonna sataa kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna.

Sateisuus vaikuttaa jokien virtaamiin ja järvien vedenkorkeuteen. Maasto kuitenkin vaimentaa vaikutusta, sillä maaperä ja varsinkin suot imevät vettä kuin pesusienet. Jos järven valuma-alue on kovin suuri, kuluu pidempi aika ennen kuin vettä alkaa valua kunnolla järveen. Sateiden lakatessa käy päinvastoin: valuma-alueelta tihkuu vielä pitkään vettä jokiin ja järviin.

Sama näkyy pohjavesissä: kuivan kauden jälkeen voi viedä kuukausia ennen kuin runsaatkaan sateet alkavat toden teolla kartuttaa pohjavesivarastoja.

Kuva: Pixabay