Vesihuollon tila Suomessa

Noin 90 prosenttia Suomen kotitalouksista on liitetty vesihuoltoverkostoon. Muissa kotitalouksissa sekä useimmissa lomakiinteistöissä vesi- ja jätevesihuolto hoidetaan kiinteistökohtaisesti. Kotitalouksien ohella myös monet yritykset ja julkiset toimijat käyttävät vesihuoltolaitosten palveluja. Vesilaitosten valmistama vesi on laadukasta: 99,98 jaetusta vedestä täytti juomavedelle asetetut laatuvaatimukset vuonna 2021. Jätevesilaitokset toimivat niin ikään tehokkaasti, minkä ansiosta yhdyskuntien aiheuttama vesistökuormitus on jatkuvasti pienentynyt.

Vesihuollon hyvä nykytila on pitkän kehityksen tulos; vesijohtojen ja viemäröinnin historia ulottuu lähes 150 vuoden taakse. Tämä merkitsee toisaalta, että osa verkostoista on vanhaa. Verkostojen keski-ikä on Suomessa lähes 50 vuotta. Lisääntyvät putkivuodot ja häiriöt vesihuollossa kertovat saneeraustarpeesta. Lähes 10 000 kilometriä vesijohtoa ja viemäreitä pitäisi kunnostaa kiireellisesti. Vuotuisten korjausinvestointien määrän tulisi olla kaksin- tai kolminkertainen nykyiseen verrattuna.

Vesihuollon muita haasteita ovat laitosten suuri määrä – Suomessa on noin 1100 vesihuoltolaitosta – sekä osin voimavarojen ja osaamisen puute. Monien laitosten taloustilanne on heikko, mikä saa lykkäämään verkostokunnostuksia. Pienillä vesihuoltolaitoksilla on myös niukasti henkilöresursseja, mikä voi vaikuttaa niiden edellytyksiin suoriutua kaikista vaadituista tehtävistä.

Vesihuoltolaitosten toimintaa ja jaetun veden laatua koskeva tiedonkeruu on hoidettu eri viranomaisjärjestelmien kautta. Merkittävä osa kerätyistä tiedoista siirtyy automaattisesti vesi.fi-palveluun. Tietoihin voi tutustua vesi.fi:n työkalulla ”Vesihuoltolaitosten tunnusluvut”. Sieltä näkee sekä vesihuoltolaitosten toimintaa kuvaavat tunnusluvut että tiedot laitosten jakaman veden laadusta.

Kuva: ©Janne-Petteri Kumpulainen