teemana:
Tulviin varautuminen

Mitä pitää tehdä tulvan eri vaiheissa?

1. Normaalitilanne 2. Tulva uhkaa 3. Tulvatilanne 4. Tulvan jälkeen

Varmista turvallisuus, tutki vahingot ja aloita siivous

Tulvan jälkien siivoaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman pian. Talon kuivumisen kannalta on tärkeää, että seisova vesi, liete ja märkä roju saadaan pois rakennuksesta ja sen seinustoilta. Näin voidaan estää kosteusvaurioiden syntyä. Siivousta ei pidä kuitenkaan aloittaa, ennen kuin taloon ja tontille on turvallista mennä.

1. Varmista turvallisuus

Kun tulva on laskenut, varmista ensin, että kotiin on turvallista palata ja että alueella voi liikkua turvallisesti. Noudata viranomaisen antamia ohjeita. Ota myös huomioon, että tulva on voinut jättää tontille jätteitä, raatoja, myrkkyjä tai vaarallisia esineitä. Varustaudu kumisaappain, kumihanskoin ja hengityssuojaimin.

Älä kytke sähköjä, vettä ja lämmitystä päälle, ennen kuin olet varma, että laitteet ja johdot eivät ole vaurioituneet ja ettei sähköjärjestelmässä ole kosteutta. Jos sähkö- tai lämmityslaitteet ovat olleet kosketuksissa tulvaveteen tai niissä näkyy vaurioita tai kosteutta, kutsu paikalle alan asiantuntija tarkastamaan tilanne. Jos öljysäiliö tai öljypannu on rikkoutunut ja valuttanut öljyä, soita hätäkeskukseen (112) ja kerro tilanteesta. Pelastuslaitos torjuu öljyvahingon.

Älä jää asumaan taloon, jos siellä on ilmeisiä kosteusvaurioita. Kastuneisiin rakenteisiin ja irtaimistoon saattaa tulla terveydelle haitallista mikrobikasvustoa. Turvallinen asuminen edellyttää lisäksi, että alueen vesijohdot ja viemärit toimivat. Jos asunnossa majoittuminen vaikuttaa terveydelle vaaralliselta, hakeudu tilapäismajoitukseen. Tilapäismajoitusta voi tarvittaessa tiedustella kunnan sosiaaliviranomaiselta.

2. Kartoita vahingot

Käy huolellisesti läpi kaikki rakennukset ja niissä oleva irtain omaisuus. Tarkasta myös pihakalusteiden kunto. Kirjaa havaitsemasi vahingot ja vauriot sekä mahdollinen puuttuva irtaimisto. Ota valokuvia vaurioista.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja pyydä toimintaohjeita vahingon arviointiin ja korvauksen hakemiseen.

Lisää tietoa korvauksista:
Tulvavahinkojen korvaaminen

3. Siivoa turvallisesti

Tulvan aiheuttaman sotkun puhdistamisessa on syytä muistaa oma suojautuminen ja hygienia. Käytä suojaavaa vaatetusta ja suojavarusteita. Kädet on pestävä ja desinfioitava useasti siivoamisen aikana.

Aloita puhdistaminen rakennuksen kuivattamisesta. Avaa ovet, ikkunat ja luukut, jotta ilma pääsee kiertämään ja vesihöyry pääsee ulos rakennuksesta. Pumppaa vesi pois kellarista ja luuttua lattioilta ylimääräinen lika ja vesi. Puhdista sähkölaitteet huolellisesti ennen kuin kytket sähköt päälle.

Tulvan kastelemat huonekalut ja irtaimisto kannattaa viedä ulos kuivumaan. Kastuneet tekstiilit täytyy pestä korkeassa lämpötilassa. Pahimmin saastuneet vaatteet ja kodin tekstiilit on paras viedä lähimmälle jäteasemalle, samoin pahasti pilalle mennyt muu irtaimisto.

Vettyneisiin rakenteisiin ja materiaaleihin voi muodostua terveydelle haitallista mikrobikasvustoa. Tunnistat kasvustot tunkkaisesta hajusta, näkyvästä homeesta ja esimerkiksi puupinnan värimuutoksista.

Siivoa myös piha-alue ja kaiva sinne tarvittaessa uomia, joita pitkin vesi virtaa pois rakennuksen luota ja tontilta.