teemana:
Tulviin varautuminen

Mitä pitää tehdä tulvan eri vaiheissa?

1. Normaalitilanne 2. Tulva uhkaa 3. Tulvatilanne 4. Tulvan jälkeen

Hanki suojausvarusteet ja suojaa omaisuutesi

Ryhdy suojautumistoimiin heti, kun saat tiedon tulvan uhasta. Viranomaiset varoittavat tulvasta, mutta kiinteistönomistajien pitää itse seurata tilannetta ja hankkia tarvittavat varusteet omaisuuden suojaamiseen. Varustautuminen tulvaan pitää aloittaa hyvissä ajoin eikä odottaa, että tiedot täsmentyvät. Auta myös iäkkäitä naapureita varustautumaan tulvaan.

Tulvakeskuksen tilannetiedotteet kertovat vesitilanteen kehityksestä ja antavat tulvaennusteita. Tulvavaaran kasvaessa tulvatietoa saa myös tiedotusvälineistä.

Tulvakeskuksen tilannetiedote

1. Suunnittele tulvasuojaukset

Suunnittele, mihin voit rakentaa taloasi suojaavan tilapäisen vallin esimerkiksi hiekkasäkeistä. Selvitä myös, voiko salaojia ja tierumpuja tukkia, jotta tulvavesi ei pääse virtaamaan niiden kautta tontille.

Suunnittele talon sokkelin, alaseinän ja ulko-ovien suojaaminen. Jos vaarana on kellarin tulviminen, varmista, että viemärin takaiskuventtiili on kunnossa. Varaudu estämään veden nousu pohjakerroksen lattiakaivoista ja WC-istuimista.

Selvitä, mitkä kodin sähkölaitteet ovat vaarassa (esim. öljypoltin), ja suunnittele niiden suojaaminen.

2. Varaa tarvikkeita

Hanki tulvasuojaukseen tarvittavat varusteet ajoissa. Tulvavaaran kasvaessa ne saattavat loppua kaupasta. Opettele hankkimiesi tarvikkeiden käyttö.

Hyödyllisiä tarvikkeita suojautumiseen ja varautumiseen:

 • hiekkaa ja säkkejä tulvavallin rakentamiseen
 • rakennusmuovia tulvavalliin, talon suojaamiseen sekä kellarin ritiläkaivojen päälle
 • pumppu veden pumppaamiseen tulvavallin sisäpuolelta tai talon kellarista
 • rakennusvälineitä: vasara, saha, nauloja, ruuveja, yms.
 • puutavaraa: lautoja, kuormalavoja yms.
 • ilmastointiteippiä ja silikonia
 • painoja (painavia esineitä, joita voi tarvittaessa käyttää apuna)
 • lisävirtapankkeja
 • kotivara (ruokaa, juomaa, lääkkeitä, taskulamppuja, radio ja paristoja)
 • pitkävartiset kumisaappaat

3. Suunnittele poistumisreitti

Suunnittele, miten pääset perheinesi turvaan, jos tulva nousee nopeasti. Varaa autolle turvallinen paikka ja suunnittele kulkureitti talosta autolle. Ota huomioon, että tulva saattaa katkaista myös tieyhteyksiä. Varaa tarvittaessa käyttöösi vene. Jos asut taloyhtiössä, tutustu talon pelastus- ja tulvasuunnitelmaan.

Pakkaa tärkeimmät mukaan otettavat tavarat valmiiksi reppuun. Lataa matkapuhelimet. Selvitä tilapäiset majoitusmahdollisuudet.

4. Suojaa koti, laitteet ja muu omaisuus

Siirrä turvaan arvokas omaisuutesi. Siirrä turvaan myös öljykanisterit ja muut ympäristölle vaaralliset ja haitalliset aineet. Sido kiinni veneet, ulkokalusteet ja muut tavarat, jotka lähtevät helposti tulvan mukana. Irrota kaasupullot grillistä ja pihakeittiöstä ja vie ne turvaan.

Ryhdy ajoissa rakentamaan tulvavallia ja suojaamaan rakennuksia. Tuki tierummut ja salaojat, joista vesi saattaa virrata tontille. Suojaa talon sokkeli, ulko-ovet ja alaseinä. Sulje ja tiivistä kellarin ikkunat.

Jos vaarana on veden valuminen kellariin, asenna sinne uppopumppu. Tuki pohjakerroksen lattiakaivot ja WC-istuimet, jotta viemärivesi ei nouse niistä ylös. Suojaa vaarassa olevat sähkölaitteet tai vie ne ylempiin kerroksiin.

Asenna pumppu tulvavallin sisään tai talon kylkeen. Pumppu pitää sijoittaa tontin matalimpaan kohtaan, johon vesi kertyy. Kaiva tarvittaessa maahan ämpärin kokoinen kuoppa, laita kuoppaan ämpäri ja sen sisään uppopumppu. Voit myös muotoilla maata viettämään pumpulle päin. Jos aiot pumpata vettä pois omalta tontilta, ota huomioon, että vettä ei saa ilman lupaa johtaa naapurin tontille.

Tutustu tarkempiin ohjeisiin kodin suojaamisesta:
Kodin suojaaminen tulvalta

5. Ohjaa sulamisvedet pois tontilta

Jos tulvavaara johtuu lumen sulamisesta, tee lisäksi tämä:

 • Aukaise hyvissä ajoin ojat, kourut, rummut ja muut reitit, joita pitkin sulamisvedet valuvat pois tontilta.
 • Poista lumi ja jää piha-alueen ritiläkaivojen päältä ja varmista, että kaivot vetävät.
 • Siirrä tarvittaessa lunta pois riskialueelta.