teemana:
Tulviin varautuminen
Mitä pitää tehdä tulvan eri vaiheissa?
1. Normaalitilanne 2. Tulva uhkaa 3. Tulvatilanne 4. Tulvan jälkeen
Varaudu tuleviin tulviin
Tulva voi nousta nopeasti ja yllättäen. Varsinkin rankkasateiden aiheuttamia tulvia on vaikea ennustaa, eikä väestöä ehditä varoittaa ajoissa. Perusvarautuminen tulviin on tämän vuoksi tärkeää.
Jo pienillä toimilla voidaan säästyä mittavilta omaisuusvahingoilta. Lapin tulvissa 2020 asukkaat varautuivat omatoimisesti hyvin, minkä ansiosta vahingot jäivät melko vähäisiksi, samoin kuin pelastuslaitoksen vahingontorjuntatehtävät.
1. Selvitä oma tulvariskisi
Selvitä, sijaitseeko kotisi, yrityksesi tai maatilasi tulvavaara-alueella. Tulvavaara-alueet löytyvät vesi.fi:n karttapalvelun teemoista tulvavaara-alue vesistöt ja tulvavaara-alue meri.
Vesi.fi:n karttapalvelu
Tarkempaa tietoa alueen tulvariskeistä saa tulvakeskuksen ylläpitämästä tulvakarttapalvelusta.
Tulvakarttapalvelu
Tulvakartoista näkee, mitkä alueet ovat pahimmassa vaarassa. Tulvakartat ovat kuitenkin vain suuntaa antavia. Ne eivät kerro, mitkä rakennukset kastuvat tai pääseekö tulva omaan kellariin. Tulvakartat eivät myöskään vielä kata kaikkia sisämaa-alueita. Vaikka oma talo ei olisikaan tulvavaara-alueella, se ei tarkoita, että koti olisi täysin turvassa tulvilta. Kysele kunnasta ja naapureilta, miten aiemmat tulvat ovat käyttäytyneet alueella.
2. Tee tulvasuunnitelma
Tulvan varalta kannattaa laatia tulvasuunnitelma. Tulvasuunnitelmaan kirjataan kaikki asiat, jotka täytyy muistaa ja joista pitää huolehtia tulvatilanteessa. Suunnitelma tehdään erikseen kullekin kiinteistölle. Kerrostaloasukkaan on hyvä tutustua rakennuksen pelastussuunnitelmaan. Pienille kiinteistöille ei välttämättä tarvitse tehdä kirjallista suunnitelmaa; tärkeintä on, että asiat on mietitty etukäteen.
Tulvasuunnitelman sisältö:
- turvallisimmat tiet ja reitit tulva-alueelta
- kiinteistön sähkö- ja vesisulut
- suunnitelma rakennusten suojaamisesta
- muut tehtävät tulvan uhatessa
- tehtävät tulvatilanteessa
- mahdollinen tilapäismajoitus
- tehtävät tulvatilanteen jälkeen
- tärkeimmät yhteystiedot
3. Huolehdi kotivarasta
Varaa kotiin ruokaa, juomaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita. Tulvatilanteessa et ehkä pääse kauppaan tai lähialueesi kaupat ja muut palvelut eivät toimi. Sähkön ja vedenjakelussa voi olla häiriöitä.
Viranomaiset suosittavat, että kotitalouksissa on aina ruokaa ja tarvikkeita vähintään kolmen vuorokauden tarpeeseen. Tämä kotivara auttaa selviämään paitsi tulvista myös muista häiriötilanteista.
Kotivaraan kuuluu:
- pullotettua puhdasta vettä
- ruokaa (säilykkeitä, pähkinöitä, hedelmiä, muroja, leipää jne.)
- henkilökohtaiset lääkkeet
- radio ja paristot
- vaipat ja muut lastentarvikkeet
- kynttilät ja tulitikut
- taskulamppu
- varavirtalähteet ja akut
- hygieniatarvikkeet
- lemmikkieläinten ruoka ja tarvikkeet
- erityisruokavalion vaatimat elintarvikkeet
- ensiaputarvikkeet.
Lisätietoa kotivarasta ja omatoimisesta varautumisesta löydät 72 tuntia -sivustolta.
72tuntia.fi
4. Varmista vakuutusturva
Varmista, että koti- tai kiinteistövakuutuksesi ja muut mahdolliset vakuutukset sisältävät niin sanotun tulvaturvan. Valtio ei korvaa tulvasta aiheutuvia omaisuus- ja satovahinkoja.
Tulvavahinkoja korvataan kotivakuutuksista vain, kun tulva on ollut poikkeuksellinen. Yleensä poikkeuksellisella tulvalla tarkoitetaan tilastollisesti kerran 50 vuodessa tai harvemmin esiintyvää tulvaa. Poikkeuksellinen rankkasade määritellään sademillimetreinä lähimmän säähavaintoaseman mukaan. Poikkeuksellinen sademäärä on yleensä 30 mm tunnissa tai 75 mm vuorokaudessa.
Vakuutusehdot kannattaa muutenkin lukea tarkkaan. Vakuutusehdoissa saatetaan edellyttää erityisiä suojaustoimia ennen tulvaa.
Lisää tietoa tulvavakuutuksista:
Tulvavahinkojen korvaaminen