Publicerad: 21.6.2021
Informationen har producerats av Finlands miljöcentral
Hälsorisker med dricksvatten
I Finland är vattnet som vattenverken distribuerar rent och hälsosamt. Fastighetsägaren ska se till att vattnets kvalitet förblir hög även i fastighetens vattensystem.
Den vanligaste orsaken till de hälsorisker som hushållsvattnet medför är att råvattnet är mikrobiologiskt förorenat, det vill säga att det innehåller mikrober som är skadliga för hälsan. En grundvattenbrunn kan förorenas av ytvatten, till exempel smältvatten från snö eller översvämningsvatten, eller av små djur som kommer in i brunnen. Största delen av fallen gäller privata brunnar eller små vattentäkter. Det är viktigt att kontrollera brunnens konstruktioner regelbundet. Även användning av orenat sjö- eller älvvatten kan ibland orsaka sjukdomsfall.
Rörbrott kan också i viss mån medföra hälsorisker. Rörbrott kan till exempel orsakas av grävarbeten eller av gamla vattenledningar som går sönder. Ofta avslöjas rörbrott genom att vattnet i vattenledningen blir grumligt eller får en konstig färg. I ett sådant fall – eller om någon insjuknat av vattnet – är det skäl att kontakta vattenverket eller kommunens hälsoskyddsmyndighet.
Grundvattenbrunnar som används privat eller gemensamt | 54 |
Kommunala grundvattenverk | 37 |
Kommunala ytvattenverk | 7 |
Annan användning av ytvatten | 5 |
Antalet vattenepidemier 1998–2019 indelade enligt vattenproduktionssystem. De vanligaste orsakerna till epidemier är norovirus och campylobacter. Källa: THL
Många slags risker i fastigheter
Rörbrott kan också förekomma i en fastighets vattensystem. Då ansvarar fastighetsägaren för att motverka olägenheterna och åtgärda felet. Fastighetsägaren ska också i allmänhet se till att fastighetens vattenledningar är i gott skick och inte medför hälsorisker för vattenanvändarna. Upprepade rörbrott visar att rören är i sämre skick.
I gamla vattenrör och vattenrör i dåligt skick döljer sig även andra hälsorisker än risken för rörbrott. Rör som korroderats inifrån utgör ett bra växtunderlag för mikrober, särskilt om vattenflödet i röret är litet.
En viktig utmaning för fastighetens vattensystem är att vattnet används ojämnt. Om kranarna inte används under en längre tid ökar inte bara riskerna som orsakas av mikrober, utan även andra kvalitetsproblem: vattnets järnhalt kan öka och vattnet kan bli för varmt.
Ljummet hushållsvatten är särskilt förknippat med risk för legionellos. Risken för en sjukdom orsakad av legionellabakterien ökar om temperaturen på det kalla hushållsvattnet i en fastighets vattensystem är för hög, eller om temperaturen på varmvattnet är för låg. Då kan legionellabakterier föröka sig i vattensystemet och komma ut i andningsluften, till exempel när man duschar.
I Finland har 5–20 legionellainfektioner från inhemska källor diagnostiserats årligen under de senaste åren. År 2020 visade sig vattensystemet i hemmet vara källa till fyra infektioner.
Hälsorisker som orsakas av fastigheters vattensystem förebyggs bland annat genom miljöministeriets förordning om byggnaders vatten- och avloppsinstallationer från 2017. Det väsentliga är dock att fastighetsägaren är medveten om och bedömer riskerna med vattensystemet och tillämpar systematisk riskhantering.
Hälsorisken syns eller smakar inte alltid
Vatten kan medföra hälsorisker helt obemärkt. Vattenanvändaren märker inte nödvändigtvis smak- eller luktolägenheter eller andra fel i vattnet. Vattenverkets normala kvalitetskontroll noterar inte heller problem som uppstår i slutändan av nätverket eller i en fastighets vattensystem. Misstankar väcks först när många människor insjuknar samtidigt och får liknande symtom.
Felet kan lokaliseras genom att kontrollera i vilka fastigheter eller i vilket område sjukdomsfall förekommer. Vid en omfattande vattenepidemi börjar kommunens epidemiarbetsgrupp sköta ärendet. Kommuninvånarna informeras om faran och får anvisningar om att undvika att använda vatten helt och hållet eller att koka dricksvatten eller vatten för matlagning. Vid behov ordnas alternativ vattenförsörjning.
När felet har åtgärdats desinficerar vattenverket det förorenade vattenledningsnätet. Efter en lyckad desinficering säkerställer vattenverket vattenkvaliteten och informerar sina kunder om att vattnet får användas igen.
Mer information om ämnet:
Andra webbplatser:
Information om hälsorisker som kranvatten medför (THL)