Publicerad: 15.8.2024

Informationen har producerats av NTM-centralen

Riklig algblomning i Esse å och Evijärvi (landskapen i Österbotten)

Det varma vädret syns som algblomningar i Södra Österbotten och Österbotten. I insjöarna har en aning blågröna alger observerats i Alajärvi, Kuortaneenjärvi och Ähtärinjärvi i Södra Österbotten. I Purmosjön i Kauhava har det observerats rikligt med blågröna alger.

I Evijärvi och Esse å i Österbotten har en exceptionellt riklig algblomning påträffats. Flera prover togs i ån 12.8.2024 och i proverna som togs i Lappfors, Hjulfors och Kaarenhaara observerades rikligt med blågröna alger som hör till släktet Dolichospermum. Blågröna alger som hör till detta släkte kan producera både nerv- och levergift, vilket betyder att användning av åvattnet bör undvikas.

I havsområdet har alger observerats utanför Jakobstad. Nationellt är läget i havsområdena lugnt och algobservationer har rapporterats främst i Åbo skärgård och Nyland.

Små mängder blågröna alger syns i vattnet som grön- eller gulaktiga gryn och när de driver in till stranden, kan algen blida smala ränder av alger eller samlas till en tjock grönaktig massa som påminner om målfärg. Om det finns rikligt med blågröna alger, uppstår algflak på vattenytan i vindstilla väder. Riklig förekomst av blågröna alger kallas för blomning. Blåsigt väder gör det svårare att se blågröna alger, eftersom vinden skingrar flaken och algpartiklarna blandas upp i de olika vattenskikten.

Om du misstänker att det finns blågröna alger i vattnet, ska du inte gå och simma eller använda vattnet som bastu-, bevattnings- eller tvättvatten. Vatten där det finns blågröna alger kan orsaka hudsymptom, irriterade ögon och illamående. En del av samma algförekomst kan vara giftig en dag även om den inte var det i dag, dvs. toxiciteten varierar enligt dag och plats.  Om det ser ut att finnas grönaktiga korn i vattnet eller det är grönfärgat, är det bra att göra ett dricksglastest. Då vattnet står stilla i t.ex. ett dricksglas, flyter blågröna alger upp till ytan på ungefär en timme. Det går också att använda en käpp för att testa om det är frågan om blågröna alger. Om man försöker lyfta algerna med en käpp och de hänger kvar i käppen, är det frågan om någon annan alg än blågröna alger. Blågröna alger hänger däremot inte kvar på käppen.

NTM-centralen i Södra Österbotten meddelar om algläget under sommaren på torsdagar. Förekomsten av blågröna alger bedöms med ögat enligt en skala från 0 (inga alger) till 3 (mycket rikligt med blågröna alger). Uppföljningen genomförs i samarbete med Finlands miljöcentral, kommunerna och privatpersoner.  Aktuella uppgifter om algläget finns i Järvi-Meriwiki (ww.jarviwiki.fi). Medborgarna kan också meddela sina observationer i samma tjänst. Med Havaintolähetti-appen går det enkelt att spara observationer även med mobiltelefonen. Observationer av blågröna alger kan också meddelas till NTM-centralen i Södra Österbottens alguppföljningstelefon på nummer 0295 027 990.

Mer information:

Alguppföljningstelefon 0295 027 990

Järviwiki: www.jarviwiki.fi

Bild: Den rikliga blågröna algförekomsten i Kaarenhaara 12.8.2024 var illaluktande och grönaktig till färgen. © Kari Saari