Julkaistu: 28.7.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavaintoja vain kolmella paikalla Pirkanmaalla

Pirkanmaalla tehtiin viikolla 30 vain muutama sinilevähavainto valtakunnallisilla havaintopaikoilla. Kuluvalla viikolla havaittiin runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvellä. Vähän sinilevää havaittiin Tampereella Näsijärven Elianderin uimarannalla ja Sastamalan Houhajärvessä. Tällä viikolla havaintotietoja ei saatu Hämeenkyröstä, Ikaalisista, Orivedeltä, Vesilahdelta, Kihniöstä ja Parkanosta.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Sastamalan Rautavesi-Liekoveden Myllyvuolteelta, Valkeakosken Vanajaveden Kuhanselältä, Kangasalan Vesijärveltä, Lempäälän Höytämöjärveltä, Nokian Vihnusjärveltä, Vesilahden Ameenjärveltä ja Hämeenkyrön Mahnalanselkä-Kirkkojärveltä.

Tampereen kaupungin ylläpitämään uimarantojen lämpötila- ja leväpalveluun on kuluvalla viikolla kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Halimasjärvestä ja Kaukajärven uimalasta. Tietoa Tampereen uimarannoilla havaituista sinilevistä sekä uimavesien lämpötiloista saa karttapohjaisesta palvelusta: Uimarantojen veden lämpötilat ja levätilanne.

Rusehtavat suopursuruostesienilautat yleistyvät järvissä loppukesällä

Heinä–elokuun vaihteesta lähtien järvien pinnoille kerääntyy usein rusehtavia keräymiä ja lauttoja, joiden aiheuttajana ovat kuusen suopursuruostesienen itiöt. Itiöt ovat ihmisille vaarattomia, mutta runsaasti itiöitä sisältävät lautat saattavat ärsyttää ihoa tai silmiä. Suopursuruostesientä esiintyy eniten idän ja pohjoisen järvissä sekä suopursun levinneisyysalueella.

Itiölauttoja esiintyy eniten voimakkaiden sateiden jälkeen. Ne keräävät herkästi pinnalleen muita roskia ja saattavat varsinkin lämpimässä tuoksahtaa epämiellyttävältä. Lautat hajoavat yleensä muutaman päivän kuluessa.

Lisätietoja

Pirkanmaan ELY-keskus

Ylitarkastaja Anu Peltonen

puh. 0295 036 367

anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

·     Havaintolähetin käyttöohje (ely-keskus.fi)

·     Havaintolähetti-palvelu kansalaishavainnoille (JärviWiki)

·     Pintavesien lämpötilatilanne (Vesi.fi)

·     Pirkanmaan levätilanne ja havaintopaikat, viranomaisseuranta (JärviWiki)

·     Tampereen uimavesien vedenlaadun karttapalvelu

·     Usein kysyttyä sinilevästä (Ympäristö.fi)

·     Valtakunnallinen sinilevätilanne, viranomais- ja kansalaishavainnot (Vesi.fi)