Julkaistu: 25.8.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevähavainnot edellisen viikon tasolla Pirkanmaalla

Viikolla 34 runsaasti sinilevää on havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä sekä Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa. Vähän sinilevää havaittiin Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella, Pyhäjärven Maatialanlahdella, Lehtiniemessä ja Halkoniemessä Nokialla, Pyhäjärven Kranstolpan rannassa Pirkkalassa, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla sekä Sastamalan Liekovedessä. Lisäksi rotarien seuraamalla Urjalan Kikurinjärvellä havaittiin vähän levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kulovedeltä, Vanajavedeltä ja Pyhäjärveltä.

Tampereen kaupungin ylläpitämään karttapalveluun on kirjattu havaintoja vähäisestä määrästä sinilevää Alasjärvestä, Kaukajärven saunarannasta, Lahdesjärvestä, Peltolammin uimalasta, Raholasta, Rauhaniemestä ja Särkijärvestä.

Pintaveden lämpötilat 24.8. Virtain Kitusjärvessä, Längelmäveden Kaivannossa sekä Näsijärven Kyrönlahdessa olivat 2,5—3,3 astetta korkeampia pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna.

Leväesiintymät mahdollisia pitkälle syksyyn

Sinileväesiintymät eivät ole poikkeuksellisia syksyisin, koska vesimassan syystäyskierto nostaa ravinteita levien käytettäväksi.  Tyynellä säällä sinilevä muodostaa veden pinnalle harsomaisen vihertävän kalvon tai pahimmillaan vihreää tai kellertävää maalia muistuttavan kukinnan. Hajotessaan sinileväsolut vapauttavat sinistä väriainetta, joka voi värjätä esiintymän sinivihreäksi tai turkoosiksi.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu syyskuun loppuun.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit:

·    Havaintolähetin käyttöohje (ely-keskus.fi)

·    Havaintolähetti-palvelu kansalaishavainnoille (JärviWiki)

·    Pintavesien lämpötilatilanne (Vesi.fi)

·    Pirkanmaan levätilanne ja havaintopaikat, viranomaisseuranta (JärviWiki)

·    Syken tiedotteet

·    Tampereen uimavesien vedenlaadun karttapalvelu

·    Usein kysyttyä sinilevästä (Ympäristö.fi)

·    Valtakunnallinen sinilevätilanne, viranomais- ja kansalaishavainnot (Vesi.fi)

Kuva:Tampereen Onkiniemessä Elianderin rannalta ei ole tehty levähavaintoja. Kuva: Sinikka Suominen