Julkaistu: 11.8.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää useilla havaintopaikoilla Pirkanmaalla

Pirkanmaan järvien sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta. Runsaasti sinilevää on havaittu Kangasalan Kirkkojärvessä, Pyhäjärven Lehtiniemessä Nokialla ja Pyhäjärven Kranstolpassa Pirkkalassa. Vähän sinilevää havaittiin Kyrösjärven Hämylänlahdella Ikaalisissa, Nokialla Pyhäjärven Halkoniemessä ja Maatialanlahdella sekä Kuloveden Naarlahdella, Sastamalan Houhajärvessä ja Liekovedessä, Tampereella Pyynikin uimarannassa sekä Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla. Lisäksi rotarien seuraamalla Urjalan Kikurinjärvellä havaittiin runsaasti levää.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Rautavedeltä, Rutajärveltä, Pyhäjärveltä ja Heinälahdelta.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden keskimääräistä enemmän. Lisäksi Tampereen kaupungin ylläpitämään karttapalveluun on kirjattu useita havaintoja sinilevistä.

Sinilevien määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta. Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Lisätietoja

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit

·     Havaintolähetin käyttöohje (ely-keskus.fi)

·     Havaintolähetti-palvelu kansalaishavainnoille (JärviWiki)

·     Pintavesien lämpötilatilanne (Vesi.fi)

·     Pirkanmaan levätilanne ja havaintopaikat, viranomaisseuranta (JärviWiki)

·     Syken tiedotteet

·     Tampereen uimavesien vedenlaadun karttapalvelu

·     Usein kysyttyä sinilevästä (Ympäristö.fi)

·     Valtakunnallinen sinilevätilanne, viranomais- ja kansalaishavainnot (Vesi.fi)