Julkaistu: 22.9.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Sinilevää hieman normaalia vähemmän Pirkanmaalla

Viikolla 38 vähäisiä määriä sinilevää havaittiin Nokialla Pyhäjärven Maatialanlahdella, Halkoniemessä ja Lehtiniemessä, Kuloveden Naarlahdella ja Tottijärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan rannassa, Valkeakoskella Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla ja Mallasveden Tyrynlahdella sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Kansalaishavainto sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Vanajavedeltä, lisäksi Lempäälän Kirkkojärveltä on ilmoitettu sinilevähavainto ELY-keskukselle. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden hieman keskimääristä vähemmän.

Loppukesällä järvessä muuten näkymätön sinileväesiintymä nousee järven pintaan muodostaen silmin havaittavan levälautan. Järvien pintavesien lämpötila on laskenut 10–12 asteen tienoille. Viilentynyt veden lämpötila hillitsee sinilevien runsastumista.

Valtakunnallinen leväseuranta jatkuu vielä ensi viikolla. Viikoittaiset levähavainnot voi tarkistaa Järviwiki-palvelusta, jonne voi myös toimittaa omia havaintojaan.

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit:

Havaintolähetin käyttöohje (ely-keskus.fi)
Havaintolähetti-palvelu kansalaishavainnoille (JärviWiki)
Pintavesien lämpötilatilanne (Vesi.fi)
Pirkanmaan levätilanne ja havaintopaikat, viranomaisseuranta (JärviWiki)
Syken tiedotteet
Usein kysyttyä sinilevästä (Ympäristö.fi)
Valtakunnallinen sinilevätilanne, viranomais- ja kansalaishavainnot (Vesi.fi)