Julkaistu: 29.9.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Kesällä 2022 sinileviä havaittiin keskimääräistä vähemmän Pirkanmaalla

Sinileväseuranta päättyy. Viimeisellä leväseurantaviikolla vähän sinilevää havaittiin Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan rannassa, Nokialla Tottijärvessä ja Pyhäjärven Lehtiniemessä, Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla sekä Kangasalan Kirkkojärvessä.

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Vanajavedeltä, Näsijärveltä ja Pälkänevedeltä. Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden normaalia vähemmän.

Valtakunnallinen leväseuranta ja Pirkanmaan ELY-keskuksen säännöllinen sinilevätilanteesta tiedottaminen loppuu tällä viikolla.  Sinilevätilannetta seurattiin Pirkanmaalla 42 valtakunnallisella havaintopaikalla kesäkuun alusta syyskuun loppuun saakka 18 viikon ajan. Lisäksi rotarit havainnoivat levätilannetta 9 paikalla. Havaintopaikat edustivat rehevyydeltään, kooltaan ja vedenlaadultaan erityyppisiä järviä. Seurannan tarkoituksena oli antaa yleiskuva levätilanteesta erilaisissa järvissä.

Kesällä 2022 sinileviä havaittiin enimmäkseen keskimääräistä vähemmän

19 seurantapaikalla ei havaittu lainkaan sinileviä koko seurantajakson aikana. Vuosien 1998–2021 pitkäaikaiskeskiarvoon verrattuna leviä oli pääosin keskimääräistä vähemmän. Vain viikoilla 25, 29, 32 ja 35 leviä oli runsaammin kuin normaalisti. Useimmin havaintoja tehtiin Kangasalan Kirkkojärvessä (15 havaintokerralla).

Lisätietoja:

Pirkanmaan ELY-keskus
Ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367 anu.peltonen(at)ely-keskus.fi

Linkit:

·     Havaintolähetin käyttöohje (ely-keskus.fi)

·     Havaintolähetti-palvelu kansalaishavainnoille (JärviWiki)

·     Pintavesien lämpötilatilanne (Vesi.fi)

·     Pirkanmaan levätilanne ja havaintopaikat, viranomaisseuranta (JärviWiki)

·     Syken tiedotteet

·     Usein kysyttyä sinilevästä (Ympäristö.fi)

·     Valtakunnallinen sinilevätilanne, viranomais- ja kansalaishavainnot (Vesi.fi)

KUVA: Syksyinen Näsijärvi.©Sinikka Suominen / Pirkanmaan ELY-keskus