Julkaistu: 6.7.2023

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Viileä ja tuulinen sää on rauhoittanut levätilannetta Etelä-Savon järvillä

Lämmin kesäsää juhannuksen jälkeen runsastutti sinilevähavaintoja. Tämä kehitys on tyypillistä, heinä-elokuussa havaintojen määrä yleensä kohoaakin alkukesään verrattuna. Viikon 26 sinilevätilanne oli Etelä-Savossa kuitenkin moninkertainen ajankohdan keskiarvoon verrattuna. Myös koko Suomen tasolla havaintoja tehtiin ajankohdan keskiarvoa runsaammin.

Viime päivien tuulet ja sateet ovat hieman rauhoittaneet tilannetta sekoittamalla pintavesiä, jolloin levää ei ole pintaan päässyt muodostumaan. Etelä-Savon virallisilta seurantapaikoilta hieman levää on löytynyt kolmesta pisteestä: Pieksämäen Pyhitystä, Heiniöstä sekä Pieksänjärvestä. Runsaita tai erittäin runsaita levähavaintoja ei ole tehty. Lisäksi kansalaishavaintoja sinilevistä on tehty jonkin verran.

Sateinen sää ja myrskyt voivat vaikuttaa eri tavoin levähavaintoihin. Kova tuuli voi hajottaa leväesiintymiä sekä madaltunut lämpötila hillitsee levien kasvua. Toisaalta sateen aiheuttama huuhtoutuminen, sekä vesikerrosten sekoittuminen voi tuoda enemmän ravinteita pintaveteen, tarjoten näin otollisemmat olosuhteet sinilevien kasvulle.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja. Runsas määrä sinilevää muodostaa tyynellä ilmalla veteen vihertäviä tai kellertäviä levälauttoja ja sitä kasautuu rantaveteen. Siitepöly voi helposti muistuttaa sinilevää, mutta siitepöly ei ole koskaan vihertävää. Levästä poiketen siitepölyä löytyy veden pinnan lisäksi myös esimerkiksi laiturin tai pihakalusteiden päältä.

Jos levämassaa nostaa tikulla, ja se hajoaa hippusiksi veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos se puolestaan jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä. Vettä seisotettaessa lasissa, sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Osa sinilevistä on myrkyllisiä, vältä selvästi leväpitoisen veden käyttöä

Osa sinilevistä tuottaa myrkyllisiä tai haitallisia yhdisteitä. Levien aiheuttamiin oireisiin lukeutuvat mm. allergiareaktiot, silmätulehdukset ja nuhainen olo. Jos vedessä havaitaan silminnähden runsaasti sinilevää, vettä ei tule käyttää juoma- eikä talousvetenä. Uimista ja vedellä peseytymistä tulisi välttää. Veteen ei myöskään pidä päästää pieniä lapsia eikä kotieläimiä, jotka saattavat niellä vettä vahingossa. Turvallisinta on, ettei leväpitoista vettä käytä mihinkään tarkoitukseen. Leväisestä vedestä pyydettyä kalaa voi syödä, kun ne huuhtelee huolella ennen perkaamista. Jos epäilet sinileväoireita, ota yhteyttä Myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111.

Levähavainnoista ilmoittaminen

Etelä-Savon ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja Etelä-Savon maakunnan alueella. Ilmoituksia havainnoista voi tehdä sähköpostiosoitteeseen elyesa.levaryhma@ely-keskus.fi. Poikkeuksellisen runsaista levähavainnoista voi toimittaa näytteen myös analysoitavaksi Etelä-Savon ELY-keskukseen.

Kansalaiset voivat lisätä Järviwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Yksittäisen levähavainnon tallentaminen Järvi-meriwikiin (jarviwiki.fi)

Havaintojen tallentaminen Havaintolähetin avulla (jarviwiki.fi)

Ohje levähavainnon tekemiseen (jarviwiki.fi)

Linkit:

Etelä-Savon levätilanne (ely-keskus.fi)

Etelä-Savon levätilanne ja havaintopaikat (jarviwiki.fi)

Valtakunnalliset sinilevätilannekatsaukset (syke.fi)

Valtakunnallinen levätilanne (jarviwiki.fi)

Vesistöjen pintavesien lämpötilat (ymparisto.fi)

Vesitietoa (vesi.fi)