Julkaistu: 28.5.2020

Tämän tiedon on tuottanut Suomen ympäristökeskus

Vesi.fi – uusia palveluja vesitiedon käyttäjille

Vesi.fi kokoaa yhteen verkkopalveluun tärkeät mittaustiedot veden, lumen ja jään määrästä. Palvelusta voi tarkistaa nyt myös paikallisen vesitilanteen joka puolelta Suomea eri mittauspisteiltä. Viranomaistiedon lähteisiin perustuva verkkopalvelu on kehitetty alan ammattilaisten ja käyttäjätestaajien kanssa.

Verkkopalvelussa on julkaistu uusi vesitilannepalvelu, jonka avulla käyttäjä saa täsmätietoa haluamansa paikan vesitilanteesta.

Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin meneillään olevissa tulvatilanteissa tulvaennusteet ja -varoitukset löytyvät toistaiseksi myös osoitteesta www.ymparisto.fi/tulvatilanne. Vesi.fi toimii rinnakkain ymparisto.fi-verkkopalvelun kanssa.

Vesitilannepalvelun tarjoamia tietoja ovat esimerkiksi vedenkorkeus, valunta, sademäärä ja pintaveden lämpötila. Talvella verkkopalvelu kertoo muun muassa lumikuorman, lumen ja roudan syvyyden sekä jään paksuuden.

Vesi.fi on suunnattu vesiasioista kiinnostuneille kansalaisille, mutta se palvelee myös vesitietoa hyödyntäviä viranomaisia ja muita ammattilaisia.

Tarjolla on runsaasti faktatietoa vedestä. Tietoa kerrotaan havainnollisilla kuvilla, graafeilla, kartoilla sekä tiedotteilla. Palvelussa julkaistaan Suomen ympäristökeskuksen ja Ilmatieteen laitoksen tuottamat valtakunnalliset ja ELY-keskusten alueelliset vesitiedotteet, ja se kokoaa myös poimintoja Twitter-virrasta. Sisällön tuottavat eri vesiviranomaiset.

Uusina teemoina levätilanne ja tiedot veneväylistä

Tämän viikon aikana palvelussa julkaistaan  myös kaksi uutta teemaa: ajantasainen levätilanne sekä tiedot veneväylistä ja kanavista. Levätiedot kootaan asiantuntijoiden ja kansalaisten havainnoista. Vesillä liikkujien teemanäkymä sisältää tiedon virallisista veneväylistä, kulkusyvyyksistä sekä kanavista ja niiden aukioloajoista. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Traficomin ja Väyläviraston kanssa.

Mikä Vesi.fi?

Vesi.fi avattiin verkkoon helmikuussa 2019, ja sitä on kehitetty asiantuntijoiden ja käyttäjätestien avulla. Palvelu tarjoaa tarkkaa ja ajantasaista vesitietoa koko Suomesta.

Palvelun toteutuksesta vastaa Suomen ympäristökeskus yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen, laitosten yhteisen Tulvakeskuksen, ELY-keskusten ja muiden vesitaloustietoa tuottavien luonnonvara-alan toimijoiden kanssa. Palvelun rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Sitä kehitetään yhteistyössä sisäministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön, liikenne- ja viestintäministeriön, ympäristöministeriön ja muiden ministeriöiden alaisten virastojen ja laitosten kanssa.

– Kokoamme viranomaisten tuottamat vesistöjä koskevat tiedot yhteen palveluun helposti saataville. Ajantasainen koko Suomen kattava vesitilannetieto on ensimmäinen vaihe palvelun kehittämisessä. Jatkamme palvelun ja sen sisällön kehittämistä yhteistyössä muiden vesialan toimijoiden kanssa, sanoo maa- ja metsätalousministeriön johtava vesitalousasiantuntija Olli-Matti Verta.

Käyttäjät ovat päässeet vahvasti mukaan palvelun rakentamiseen alusta alkaen. –Tavoitteena on toteuttaa aidosti käyttäjälähtöinen verkkopalvelu, jonka käyttö on helppoa puhelimella, tabletilla ja tietokoneella, kertoo hankkeen projektipäällikkö Seija Rantonen Suomen ympäristökeskuksesta.

Palvelun toimintoja ja uusia palveluja kehitetään edelleen. Palvelusta voi antaa palautetta ja kertoa kehitysideoita Vesi.fi-etusivulta löytyvän kyselyn kautta.

Lisätiedot:

Johtava vesitalousasiantuntija Olli-Matti Verta, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 442 7577, olli-matti.verta@mmm.fi.

Projektipäällikkö Seija Rantonen, Suomen ympäristökeskus, p. 050 433 0034, seija.rantonen@ymparisto.fi