Julkaistu: 11.5.2022

Tämän tiedon on tuottanut ELY-keskus

Tulvatilanne vaihtelee Pirkanmaan eri osissa – vedenpinnat edelleen korkealla

Suuressa osassa Pirkanmaata tulvatilanne on rauhoittunut. Useimpien järvien vedenpinnat kääntyvät viimeistään lähipäivinä laskuun. Laaja-alaisia vahinkoja ei ole odotettavissa, jos sää pysyy poutaisena.

Pirkanmaalla kaikkein suurimpien järvien, kuten Iso-Längelmäveden, Iso-Tarjanneveden ja Keurusselän vedenkorkeudet jatkavat vielä nousuaan. Näillä järvillä vedenkorkeuksien ennustetaan nousevan noin toistakymmentä senttimetriä. Tästä johtuen vedenpinnat ovat korkealla vielä pitkälle kesään asti.

– Etelämpänä pellot ovat tulvineet esimerkiksi Akaan, Urjalan, Punkalaitumen ja Sastamalan alueilla. Nyt tilanne näyttää näillä alueilla paremmalta, toteaa johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Säännöstelyllä iso rooli

Vesistösäännöstelyllä on pystytty merkittävästi ehkäisemään tulvia sekä säännöstellyissä järvissä että alapuolisissa vesistöissä. Säännöstellyistä järvistä suurimpia ovat Näsijärvi, Pyhäjärvi, Vanajavesi, Kyrösjärvi sekä Rauta- ja Kulovesi.

– Kevät on ollut myöhässä ja vettä on edelleen runsaasti. Tästä syystä joudutaan edelleen varautumaan mahdollisten sateiden aiheuttamiin tulviin. Tämä näkyy etenkin Näsijärvellä, Pyhäjärvellä ja Vanajavedellä, joissa vedenpinta on hieman totuttua matalampi. Vedenkorkeudet saavuttavat tavanomaiset kesäkorkeudet näillä järvillä ennen juhannusta, kertoo vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta

Kuokkalankoskien virtaamat kasvussa

Viime vuonna koettiin suuria virtaamia Lempäälän Kuokkalankoskissa. Vanajaveden juoksutuksia hoidetaan Kuokkalankoskiin laskevan Herralanvirran padon sekä Lempäälän kanavan avulla. Vallitsevan vesitilanteen takia virtaamat Kuokkalankoskiin ovat suuria tänäkin vuonna.

Lempäälän kanavalla tulvajuoksutukset ja veneliikenne vuorottelevat. Tämä näkyy kanava-alueella ja myös Kuokkalankoskissa huomattavana vedenkorkeuden päivittäisenä vaihteluna ainakin kuukauden ajan.

Lue lisää:

Yhteyshenkilöt:

Pirkanmaan ELY-keskus

  • johtava vesitalousasiantuntija Diar Isid, p. 0295 036 188
  • vesitalousasiantuntija Niko Nurhonen, p. 0295 036 103

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuva: Vedenpinnat voivat olla korkealla vielä pitkälle kesään asti. © Diar Isid