Publicerad: 12.12.2024

Informationen har producerats av NTM-centralen

Vattenöversikt för november 2024: Kallare väder, men mycket vatten (Landskapen i Österbotten)

I november blev vattnen kallare och vid slutet av månaden hade de små sjöarna redan fått sitt istäcke. I slutet av månaden kom det in snö- och regnområden över landet och samtidigt blev vädret varmare, vilket ledde till kraftiga översvämningar i sydvästra och södra Finland då vattenföringen och vattenståndet steg. Grundvattennivån är hög och det börjar vara tjäle i marken.

Novemberöversvämningen nådde också de österbottniska landskapen

Också i de södra delarna av de österbottniska landskapen ökade vattenföringen och nådde nivåer som motsvarar vårflöden. I Lappfjärds å vid mätstationen i Perus uppmättes vattenföringen vara ca 151 m3/s, vilket motsvarar vårflödet. Den genomsnittliga vattenföringen i november i Lappfjärds å är cirka 18 m3/s, men i år var den 30 m3/s.  I Tjöck å vid mätstationen i Påskmark uppmättes månadens toppflöde 96 m3/s den 26.11. Detta är ungefär 10 m3/s högre än under årets vårflöde i april. Likaså i Närpes å vid mätstationen i Allmänningsforsen var novemberflödet större än i april. I november uppmättes cirka 140 m3/s, medan det i april var cirka 127 m3/s. I Malax å vid Köpingsbro var vattenföringen cirka 51 m3/s, vilket är bara lite lägre än i april i år. I Toby–Laihela å i Karkmo nådde vattenföringen sitt novemberrekord 38 m3/s, vilket är något högre än i april.

I Skatila vid nedre loppet av Kyro älv var uppgick vattenföringen till 361 m3/s, vilket är den högsta vattenföringen som uppmätts i november under stationens mäthistoria. I Ilmajoki nådde vattnet i Kyro älv 15 cm från flödesgränsen och man blev inte tvungen att släppa ut flödesvatten på invallningsområdena.  Vattenföringen i november 2024 i Skatila var i genomsnitt 92 m3/s, medan genomsnittet för november månad under åren 1911–2024 är 53 m3/s. I Keppo i nedre loppet av Lappo å var vattenföringen som högst cirka 180 m3/s och i Kaitfors i nedre loppet av Perho å cirka 113 m3/s. I övrigt låg den genomsnittliga vattenföringen i Lappo å och Perho å i november på normala nivåer.

Också i sjöarna steg vattenståndet på grund av nederbörden. I en del konstgjorda sjöar steg vattenståndet så att det låg nära övre gränsen för regleringen, som till exempel i Perho å, där stora mängder flödesvatten leddes till den konstgjorda sjön Patana och sjöns vattenstånd steg allt som allt ca 60 cm. Av de natursjöar som inte regleras i de österbottniska sjöarna ligger exempelvis Lestijärvi för närvarande cirka 15 cm högre än genomsnittet. Av de reglerade natursjöarna steg Kuortaneenjärvi cirka 30 cm över genomsnittet. I Lappajärvi steg vattenståndet så att det var ca 30 cm under målzonen, men det är ändå ca 30 cm lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

Näringshalterna typiska, försurningsolägenheter i mindre åar

I november blev vattnen kallare. Vid slutet av månaden hade små och grunda sjöar fått ett istäcke, men de större sjöarna var ännu isfria. Näringshalterna i de större åarna var tämligen typiska för årstiden och vattenföringen. I huvudsak gav halterna uttryck för att vattenkvaliteten försvagats på grund av belastningen. De högsta fosforhalterna uppmättes i Närpes å, medan de högsta kvävehalterna fanns i Kyro älv. Lägst var halterna i Esse å. I de större åarna observerades inga försurningsproblem, utan pH-värdet låg kring 5,9–6,8. I de mindre åarna nära kusten var försurningsolägenheterna kraftigare i enlighet med tidigare mönster. I de här åarna varierade pH-värdet mellan 4,8–5,5. Lägst var pH-värdet i Vörå å. I de försurade åarna låg aluminiumhalterna på skadligt höga nivåer. Vattnet blev också klarare, vilket är ett typiskt fenomen under perioder med försurning. Översvämningarna i slutet av månaden försämrade vattenkvaliteten i området, men i uppföljningen lyckades man inte få tag om konsekvenserna i sin hela omfattning. I Perho å observerades dock i samband med översvämningen att vattnet blev grumligare och fosforhalten ökade. Inga algblomningar observerades längre i området.

Grundvattennivåerna är höga

Grundvattennivån är hög i de österbottniska landskapen. Vid de riksomfattande kontrollstationerna för grundvattenståndet steg nivåerna något i november. Vid kontrollstationen i Bötom ligger grundvattenståndet nästan 100 cm högre än genomsnittet för tidpunkten. Vid kontrollstationen i Laihela ligger grundvattenståndet på nivåer som är typiska för tidpunkten. Vid kontrollstationerna i Alavo och Halso ligger nivåerna ännu cirka 25–50 cm under genomsnittet, men de stiger i sakta mak. Längs kusten från Vasa söderut kan jordmånen ännu delvis vara ofrusen, men längre norrut och mot inlandet är tjälen enligt observationerna 0–10 cm. Om slutet av året förblir varmt och regnigt, kan grundvattenreserven fyllas ytterligare.

Mer information på webben:

Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:

  • Vattenhushållningsexpert Marko Aalto, tfn 0295 027 971 (reglering och vattenföring)
  • Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948 (vattenkvalitet)
  • Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671 (grundvattnen)

 

Bild: Översvämning i Tjöck å i Påskmark 26.11.2024