Publicerad: 13.9.2024

Informationen har producerats av NTM-centralen

Vattenöversikt för juli-augusti 2024: insjövattnen var varmare än genomsnittet (landskapen i Österbotten)

I vattenöversikten behandlas bland annat vattenflödet, vattenstånden och temperaturerna i vattendragen för varje månad. I översikten redogörs också utöver dessa uppgifter om effekterna av sommarens regn och om grundvattensituationen.

Juli-augusti var regnrika och vattenföringarna ökade ställvis till högvattennivåer i slutet av perioden

På sommaren visade vattenföringen i de österbottniska åarna ganska vanliga värden, trots att det ibland föll rikligt med regn. I juli-augusti avspeglades rikliga regn endast som små ökningar i vattenföringen förutom under störtregnet sista veckoslutet i augusti, som särskilt drabbade de mellersta delarna av Kyro älvs och Lappo ås avrinningsområden. Lokalt noterades till och med över 100 mm regn under veckoslutet och regnmängderna under hela augusti var på många ställen cirka en och en halv gånger större än genomsnittet.

I Kyro älvs nedre lopp vid Skatila var vattenföringen som minst i juli med cirka 6 m3/s och i månadsskiftet augusti-september steg den i och med störtregnen som mest till cirka 250 m3/s, som motsvarar ett litet vårflöde.

I Lappo ås nedre lopp vid Keppo kontrollstation var vattenföringen som minst i juli med cirka 5 m3/s och i månadsskiftet augusti-september steg den i och med störtregnen som mest till cirka 140 m3/s. I Lappo å vid Liinamaa överskreds flödesgränsen på söndagen i och med störtregnet och vattnet flödade ut på de lägsta åkrarna. Nederbörden höjde också vattenytorna i kuståarna söder om Vasa såsom i Lappfjärds å och Toby-Laihela å, men stegringen var mera måttfull.

Mellersta Österbotten undvek det värsta störtregnet och i Perho å vid Tunkkari i Vetil var vattenföringen länge cirka 4–5 m3/s under juli-augusti.

Efter sommaren ligger vattenytorna i insjöarna huvudsakligen på normala nivåer förutom den konstgjorda sjön Hirvijärvi, som ligger cirka 35 cm lägre än vanligt under denna årstid. Vattenytorna i insjöarna förväntas stiga i och med höstregnen.

Vattnen var varma under sommaren

Insjövattnen var varmare än genomsnittet i juli-augusti. I Lappajärvi varierade temperaturen i juli-augusti på båda sidorna av 20 grader. Vattnet var som varmast i slutet av juli då det var över 24 grader varmt. I grunda vikar och små insjöar var temperaturerna till och med högre än så. Mot slutet av augusti började vattnen kylas ner. I slutet av augusti var vattnet i Lappajärvi 17–18 grader, vilket ännu är ganska varmt med tanke på årstiden.

Närsaltshalterna, framför allt fosfor, var tämligen höga i stora åar. På sommaren när vattenföringen typiskt är liten, framträder punktbelastningens betydelse för vattenkvaliteten. Även korta störtregn som är typiska under sommaren sköljer ut näringsämnen i vattendragen. De högsta fosforhalterna observerades i Närpes å, de lägsta i Perho å och Esse å. När det gäller kväve var halterna högre i Kyro älv och Närpes å och lägst i Lappfjärds å och Perho å. Närsaltshalterna i alla åar avspeglade övergödning och belastningspåverkan. Åvattnen var också tämligen mörka på grund av humus och järn. För sommaren typiska försurningsolägenheter förekom inte. Åvattnen pH-värde varierade mellan 6 och 7.

De blågröna algblomningarna som började i juni fortsatte i juli-augusti. I en stor del av områdets sjöar observerades förekomster av blågröna alger som varierade till intensitet, tidpunkt och varaktighet. Algblomningar observerades bland annat i Alajärvi, Evijärvi, Ähtärinjärvi och Kuortaneenjärvi. Å andra sidan var förekomsterna exempelvis i Lappajärvi ganska obetydliga. På samma sätt som de senaste åren förekom ganska omfattande blågröna algblomningar i havsområdet. De kraftigaste förekomsterna koncentrerades till Bottenhavet, varifrån de tidvis spred sig till skärgården och kusten.

Grundvattenståndet låg högre än vanligt

Juli-augusti var ganska regniga månader i de österbottniska landskapen. Exempelvis vid Pelmaa väderstation i Ylistaro var regnmängderna nästan dubbelt större än åren 1991–2020 i genomsnitt. Även i juli låg regnmängden en aning över långtidsmedelvärdet. Sommarregnen är dock ofta mycket lokala och en stor mängd vatten kan komma av en endaste regnskur, vilket betyder att den lokala variationen i regnmängderna är stor i juli-augusti.

Om de kraftiga regnen upphör, förväntas grundvattenståndet sjunka sakta tills att grundvattensänkningen avstannar på grund av svalare väder och mindre avdunstning. På de riksomfattande kontrollstationerna av grundvattenståndet som finns i de österbottniska landskapen ligger grundvattenytan ovanför den genomsnittliga nivån i förhållande till årstiden förutom vid kontrollstationen i Alavus där grundvattenståndet ligger under medelvärdet för tidpunkten. Grundvattenståndet ligger högt i synnerhet i de österbottniska landskapens västra och mellersta del. I den sydöstra delen av Södra Österbotten kan grundvattensituationen ställvis vara mera normal för tidpunkten.

Mer information från NTM-centralen i Södra Österbotten:

Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948

Ledande vattenhushållningsexpert Tuuli Saari, tfn 0295 027 925

Överinspektör Tilda Rantataro, tfn 0295 027 668

Bild: På sommaren visade vattenföringen i de österbottniska åarna ganska vanliga värden, trots att det ibland föll rikligt med regn. © NTM-centralen i Södra Österbotten