Publicerad: 13.5.2025

Informationen har producerats av NTM-centralen

Vattenöversikt för april 2025: En nederbördsfattig aprilmånad (landskapen i Österbotten)

I de österbottniska landskapen var april månad tämligen nederbördsfattig i jämförelse med tidigare år. Vid mätstationen i Pelmaa i Seinäjoki var nederbördsmängden i april nästan tre gånger mindre än i fjol och två gånger mindre än genomsnittet för åren 1991–2020.

Vattenföringen mindre än vanligt

På grund av den ringa nederbörden har vattenföringen efter vårflödet varit lägre än vanligt. I de små åarna längs kusten har vattenföringen konstant sjunkit från början till mitten av april. Efter det ökade vattenföringen en aning, med undantag av Tjöck å, där vattenföringen hållit sig stabil kring tre kubikmeter. I Kyro älv och Lappo å sjönk vattenföringen ganska jämnt under hela april. Som lägst var vattenföringen i Skatila i Kyro älv cirka 13 m3/s och i Keppo i Lappo å cirka 24 m3/s. Också vid mätstationen i Lahnakoski i Perho å sjönk vattenföringen jämnt under hela april ända från 100 m3/s till cirka 12 m3/s.

Vattenståndet i sjöarna i de österbottniska landskapen har efter vårflödet i huvudsak legat på samma nivå som de nådde efter vårflödet. I en del sjöar har vattenståndet sjunkit något, såsom i Kuortaneenjärvi, där vattenståndet sjunkit med cirka 20 cm. I Lappajärvi har vattenståndet inte just sjunkit under april.

Försurningsolägenheterna blev mindre än genomsnittligt i april

Vattenföringen i åarna var betydligt mindre än genomsnittligt i april efter den milda vintern och tidiga våren. I början av månaden syntes vårflödets inverkan i vattnet bland annat i form av grumlighet och förhöjda sediment- och näringsämneshalter. Vattenföringen sjönk dock mot slutet av månaden och samtidigt minskade sediment- och näringsämneshalterna. I de större åarna observerades de högsta fosforhalterna i Närpes å och de minsta i Lappfjärds å. Kvävehalterna var högst i Närpes å och i Kyro älv, medan de var minst i Lappfjärds å. Allmänt taget var kvävehalterna högst i sådana åar som påverkas av sura sulfatjordar. I de större åarna observerades inga försurningsproblem, utan vattnets pH-värde varierade kring 6–7 beroende på tidpunkt och å. I de mindre åarna nära kusten förekom det försurningsolägenheter, dock mindre och kortvarigare än under vanliga vårar. Endast i Vörå å och Solf å, där försurningen var kraftigast, sjönk pH-värdet under fem. I Toby–Laihela å, Lehmäjoki och Malax å var de lägsta värdena kring 5–5,5.

På grund av den milda och korta vintern blev syreproblemen i sjöarna små. Det har inte kommit anmälningar om syrebrist eller fiskdöd till NTM-centralens kännedom. Fastän syresituationen allmänt taget var bättre än genomsnittligt, har läget varit sämre i mindre djuphöljor, i små och grunda sjöar och till exempel i slutna havsvikar.

Grundvattennivåerna började sjunka

Grundvattennivåerna började sjunka under april. På grund av att snötäcket smält tidigt och våren varit nederbördsfattig har grundvattennivån börjat sjunka något tidigare än under de senaste åren. Vid de riksomfattande mätstationerna för grundvatten ligger nivåerna dock kring genomsnittet för tidpunkten. Det är sannolikt att grundvattennivåerna fortsätter sjunka under den varmare växtperioden ända fram till hösten. Tidvisa regnperioder kan dock fylla på grundvattenförråden.

Mer information på webben:

Vattenprognoser och varningar på kartan (vatten.fi)

Tilläggsuppgifter från NTM-centralen i Södra Österbotten:

Vattenhushållningsexpert Marko Aalto, tfn 0295 027 971 (reglering och vattenföring)

Specialforskare Anssi Teppo, tfn 0295 027 948 (vattenkvalitet)

Överinspektör Krister Dalhem, tfn 0295 027 671 (grundvattnen)